O nou adeversare de ape de mina s-a produs in cursul acestei seri din din galeria Purcaretu, situata pe Valea Ilbei. Brusc, din subteran, a fost evacuata o cantitate apreciabila de apa de si namol, acumulata in urma precipitatiilor cazute in ultima perioada.
In galerie au fost formate baraje din materialul dislocat din tavanul galeriei, care au cedat sub presiunea apei acumulate. Apele au extins ravenele existente si a dislocat steril pe drumul de acces si pe o suprafata de 30 metri patrati in gradina unei gospodarii situate in apropiere.
Pe gura galeriei de mina au iesit ape in cantitati, cu debit mai mari decat cele obisnuite care au dus la formarea unei viituri, care nu a mai putut fi preluate de sistemul de evacuare (tuburi de azbociment). Apa de mina s-a revarsat peste halda de steril situata in apropiere si a inundat patru locuinte si patru anexe gospodaresti. De asemenea, apa de mina s-a infiltrat in patru fantani.
Este a treia situatie de acest gen care are loc la Handalul Ilbei, la fosta mina cunoscuta sub denumirea de Purcaret, in interval de o luna si jumatate. Prima evacuare de ape s-a produs in data de 5 aprilie, a doua in 19 aprilie, iar acum a avut loc cea din urma.
Cu toate ca inca de la prima deversare autoritatile judetului au fost informate si rerezentantii acestora s-au deplasat la fata locului, nu s-a luat nicio masura de protectie. In apropiere se afla o halda de steril care ar putea ceda oricand si ar putea matura pur si simplu casele aflate la cateva zeci de metri distanta.
Conform declaratiilor primarului Comunei Cicarlau, Vasile Zete, apa contine metale grele si este poluanta. „In apa se afla metale grele, plumb, zinc si este foarte toxica”, a afirmat Zete. Cu toate acestea, autoritatile nu fac nimic pentru a preintampina poluarea fantanilor oamenilor si a raului Handal, care, mai apoi, se scurge in Somes.
„Prefectul Sandu Pocol a fost informat despre producerea fenomenului si a dispus deplasarea la fata locului a pompierilor militari si reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu, Prefecturii Maramures si CN Remin SA Baia Mare”, a precizat Dan Buca, purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures.
De asemenea, pompierii militari au intervenit cu doua motopompe si au scos apa din cele patru fantani. Proprietarilor gospodariilor afectate de inundatii, dar si celor situate in aval (doua case) li s-a recomandat sa nu mai foloseasca apa din fantani pentru consum, pentru prepararea hranei si pentru animale.
Ei au fost sfatuiti sa isi transporte apa de la fantanile de pe cealalta parte a paraului Ilba sau de la gospodariile situate in amonte care nu au fost afectate. Directia de Sanatate Publica Maramures va dezinfecta fantanile si va lua probe de apa din fantani pentru a stabili daca aceasta este potabila.
Cu toate ca in raul Handal s-a scurs o cantitate mare de apa de mina, reprezentantii Prefecturii afirma ca apa de mina nu va afecta raul Somes. Si asta datorita debitului crescut al apelor din ultima vreme.
„Comitetul local pentru situatii de urgenta a intervenit cu un utilaj si a creat un sant de scurgere pentru a devia cursul apei de mina, in asa fel incat sa nu mai inunde locuintele si anexele gospodaresti ale cetatenilor. Primul curs de apa afectat a fost paraul Ilba, pe o lungime de aproximativ 4 km, culoarea acestuia devenind brun roscata. Urmatorul curs este raul Somes, insa specialistii apreciaza ca pe fondul crescut al debitului acestuia, apa de mina deversata nu va determina influente asupra acestuia”, a spus Dan Buca.
Prefectul Sandu Pocol pare a se fi trezit, in sfarsit la realitate, constient de iminenta unei catastrofe ecologice. Acesta afirma ca este nevoie de finantarea urgenta a unor lucrari de punere in siguranta a zonei.
„Nu a fost semnalata mortalitate piscicola in raul Somes. Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures a luat probe de apa care vor fi analizate in laborator. Dupa analiza probelor recoltate, inclusiv din raul Somes vom comunica rezultatele.
Acest incident s-a mai repetat inca de doua ori. SC Conversmin a initiat masuri pentru elaborarea proiectului tehnic de amenajare a traseului de apa de mina, decolmatare drum, reconfigurare halda Purcaret si inlaturarea efectelor negative produse revarsarea apelor de mina in zona locuita de cetateni.
Situatia nu mai poate fi tolerata, iar pentru a preintampina producerea de evenimente similare este nevoie de finantarea in regim de urgenta a lucrarilor prevazute in proiect, pentru a pune in siguranta gospodariilor cetatenilor si a evita producerea de poluare accidentala, cu impact tranfrontalier”, a declarat Sandu Pocol.
ZiarMaramures.ro