- Publicitate -
Ad imageAd image

Luni se decide soarta salariilor bugetarilor si a indemnizatiilor pensionarilor si somerilor

Ad imageAd image

Consiliul Economic si Social, din care fac parte reprezentanti ai guvernului, sindicatelor si patronatelor, va decide luni daca da sau nu un aviz favorabil pachetului de masuri de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar International.
Saptamana trecuta, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a pus la dispozitia sindicatelor toate datele solicitate de acestea referitoare la memorandumul cu FMI.

Vladescu a afirmat ca guvernul trebuie sa reduca cheltuielile pentru a cobori deficitul bugetar de la un nivel potential de 9,1 la suta la 6,8 la suta din PIB si ca, de fapt, statul nu ramane cu niste bani in plus prin aceste masuri, ci doar se indatoreaza mai putin.

Printre masurile avute in vedere de autoritati figureaza reducerea salariilor in sectorul public, reducerea pensiilor si a indemnizatiilor de somaj.

Confederatiile sindicale vor ca reducerea de 25 la suta a veniturilor salariale sa nu fie calculata pentru fiecare bugetar, ci pentru intreg fondul de salarii, prin diminuarea unor sporuri, a fondului de prime, inclusiv prin acordarea de concedii fara plata si prin disponibilizari.

O alta solicitare a partenerilor sociali este aceea ca pensiile sub 1.000 de lei sa nu fie diminuate.

agerpres

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu