- Publicitate -
Ad imageAd image

CIFRE SOC: 365 de miliarde lei investite in paradigmele unei dezvoltari iluzorii – Viitorul Municipiului Baia Mare, compromis de proiecte SF pentru excursionisti pe bani publici

Ad imageAd image

La solicitarea consilierilor locali, executivul Primariei Baia Mare a pus la dispozitia acestora toate proiectele cu finantare nerambursabila derulate de municipalitate incepand cu 2008. Acestea au fost prezentate in sedinta publica a Consiliului Local care a avut loc miercuri.

O analiza chiar sumara a acestora ne arata in ce a investit Primaria Baia Mare resurse materiale, umane si financiare pentru locuitorii urbei. Denumiri bombastice si futuriste, cu un grad mare de abstractizare si fara elemente concrete. Proiecte facute pentru a da bine din video proiector si a-i trimite in excursie pe cei care le-au implementat.

Cu exceptia unui singur proiect, nimic real, nimic palpabil. Totul se rezuma la intalniri, studii, discutii, seminarii si excursii in strainatate. Astea sunt obiectivele a 11 proiecte in valoare totala de 365 miliarde lei vechi.

Cel mai important proiect derulat in ultimii doi ani are o valoare totala de 89 miliarde lei vechi (2,1 milioane euro). Programul CERAMICA are ca obiectiv principal „Schimbul de experienta si bune practici intre partenerii de proiect in domeniul artei si mestesugurilor traditionale, cu accent pe ceramica si olarit”. Tradus, excursii pe banii Uniunii Europene, ai Guvernului si ai Primariei Baia Mare. Un schimb de experienta pentru olari, in valoare de aproape 90 miliarde lei vechi.

Al doilea proiect pare desprins din romanul Amintiri despre viitor” al lui Erich von Daniken. In valoare de 84 miliarde lei vechi, proiectul CATCH are ca tema Explorarea paradigmelor transportului viitorului dupa 2050”. Obiectivul principal este stabilirea unui forum pentru a genera concepte si solutii pentru sitemul de transport pentru 2050 – 2100. Pentru un astfel de proiect stiintifico-fantastic se toata doua milioane de euro.

Un alt proiect de aproape doua milioane de euro este SEPA. O idee generoasa care prevede realizarea unui eco-parc pe o suprafata de 50 hectare de teren, intr-una din cele doua zone industriale ale orasului. Numai ca pana la a se ajunge la realizarea ecoparcului, se cheltuiesc 80 miliarde lei vechi, doar pentru „desemnarea functiilor necesare realizarii unui areal care sa sustina activitatile economice (parc industrial, incubator de afaceri, spatii depozitionale etc), stabilirea grupului de administrare a arealului, stabilirea metodologiei de administrare a arealului, realizarea SF-ului pentru obtinerea finantarii si negocierea cu investitorii.

Urmeaza alte proiecte care se apropie de un milion euro. Cel mai costisitor este cel denumit Centrul Comunitar Romanii – reabilitarea, modernizarea si echiparea cladirii in care va functiona centrul rezidential pentru romi – dezvoltarea si modernizarea infractructurii serviciilor sociale din Baia Mare. Proiectul, in valoare totala de 35 miliarde lei vechi, este singurul care are o finalitate concreta.

„Construirea unui oras sanatos” este n alt proiect care nu ofera nimic concret. Scopul proiectului: „Oportunitatea oraselor implicate de a elabora politici de locuire sanatoasa”. El se desfasoara in parteneriat cu mai multe localitati, printre care si orasul Torino, in calitate de aplicant. Valoarea totala este de peste 26 miliarde lei vechi. La ce ne ajuta, greu de spus.

Un alt proiect in valoare de peste 22 miliarde lei vechi este Tranzit. Obiectivul principal este Cresterea accesului pe piata muncii si incluziunea sociala a femeilor victime ale violentei domestice si altor personae vulnerabile. Cate persoane au obtinut un loc de munca in urma acestui proiect, doar specialistii Primariei Baia Mare ne pot spune. Probabil ne vor raspunde ca s-au axat pe incluziunea sociala.

Lista proiectelor de vis derulate de Primaria Baia Mare continua cu proiecte de tip SF, la valori care nu necesita alte comentarii. Printre denumirile care stimuleaza imaginatia sunt: LUMASEC – Managementul terenurilor industriale si poluate si propunerea de solutii pentru transformarea acestora; NEXT GENERATION RoUa – metode moderne de evaluare a factorilor de mediu si implicare proactiva a comunitatilor in protectia mediului inconjurator; Turismul verde in Carpatii transfrontalieri; Ad personam – Campanie de marteking direct pentru transport public; Biomodernizarea mediului urban.

Lista completa a proiectelor si valoarea fiecaruia:

8.988.000 leiCeramica – Schimb de experienta pentru olari

8.400.000 leiCATCH – Explorarea paradigmelor transportului viitorului dupa 2050

8.035.356 lei – SEPA – Zone productive

3.496.941Centrul Comunitar Romanii – Reabilitarea centrul rezidential pentru romi

2.667.000 lei Construirea unui oras sanatos

2.285.180 Tranzit – Cresterea accesului pe piata muncii si incluziunea sociala a femeilor victime ale violentei domestice

1.050.000 lei Lumasec

725.895 leiTurismul verde in Carpatii transfrontalieri

378.000 lei Biomodernizarea mediului urban

258.998 leiAd personam – Campanie de marteking direct pentru transport public

231.966 leiNext Generatio RoUa – Program de vecinatate  Romania – Ucraina

TOTAL: 36.517.336 lei – 365 miliarde lei vechi

ZiarMaramures.ro va prezenta fiecare proiect in detaliu, cu obiectivele SF pentru care s-au cheltuit toti acesti bani.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu