- Publicitate -
Ad imageAd image

Sebastian Vladescu: „Guvernul nu va reveni in 2011 la masurile de austeritate”

Ad imageAd image

Guvernul nu va reveni in anul 2011 la masurile de austeritate anuntate pentru sectorul bugetar, urmand ca scrisoarea de intentie privind acordul cu Fondul Monetar International sa contina o limita a taierilor salariale pentru anul viitor, a declarat, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
„Aceste masuri se aplica incepand cu acest moment, ele sunt masuri la care nu se va reveni in cursul anului 2011. In cursul anului 2011, vom avea o noua lege a pensiilor, care va stabili un nou cadru de plata a pensiilor si limitele in care in cadrul acestei noi legi a pensiilor se va incarca de la cheltuiala de pensii, iar in ceea ce priveste cheltuiala din sectorul bugetar veti vedea in scrisoare ca va exista o limita a taierii salariale pentru anul viitor si o limita a numarului de personal”, a explicat Vladescu.

El a mai subliniat ca actualele masuri „constituie baza sistemului de pensie si de salarizare pentru o perioada lunga de timp”.

Referitor la aplicarea taierilor cu 25% a salariilor din sectorul bugetar, Vladescu a reiterat faptul ca acestea vor fi facute uniform, indiferent de nivelul veniturilor, insa pana la finalul anului 2010 un nou sistem de salarizare va reconfigura sectorul bugetar, miscorand discrepantele intre angajatii la stat.

„In acest moment, singura masura pe care o vom introduce va fi aceea de reducere uniforma cu 25% a tuturor salariilor in sectorul bugetar. (…) A existat si in trecut in acordul cu FMI si exista si in aceasta scrisoare de intentie clar specificat ca pana la sfarsitul anului 2010 vom avea un nou sistem de salarizare a personalului din sectorul bugetar, iar acest sistem va tine cont de treptele pe care fiecare angajat din sectorul bugetar sa se aseze.

Acestea vor trebui sa fie egale, indiferent ca vor fi intr-o primarie sau intr-o zona de administratie centrala, daca responsabilitatea este egala si, de asemenea, fara discrepante majore intre sectoare, lucru care astazi nu este rezolvat. Se va reduce inclusiv raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sectorul bugetar”, a precizat ministrul.

Prim-ministrul Emil Boc a subliniat ca niciun salariu nu va scadea sub 600 de lei, venitul minim pe economie, in ciuda reducerilor cu 25%.

Incepand de la 1 iunie, salariile din sectorul bugetar vor fi reduse cu 25%, pensiile si ajutoarele de somaj cu 15%, urmand sa se aplice reduceri masive si la subventii de la stat, printr-un pachet de masuri asumat de Guvern.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu