- Publicitate -
Ad imageAd image

Secretarul Rodica Brad i-a lasat pe angajatii Primariei Baia Mare cu buzele umflate, reducandu-le veniturile – Dar nu a refuzat marirea propriului salariu, cu 700 lei

Ad imageAd image

Scandal de proportii in administratia locala. In plina criza, secretarul Rodica Brad a tinut mortis sa isi mareasca veniturile cu 700 lei. Solicitarea acesteia a venit in contextul in care sindicatul Primariei negocia cu conducerea institutiei incheierea acordului colectiv de munca. Discutiile aprinse care au avut loc in cursul zilei de vineri s-au finalizat asa cum a vrut Brad. Sa se taie din drepturile speciale ale angajatilor, castigate in instanta, si sa i se mareasca ei veniturile.

Brad a pozat in postura angajatului care renunta de buna voie la jumatate de marire. Nu a vrut sa fie 1.400 lei, cat ii dadea dreptul legea, ci a acceptat 700. Asta in contextul in care daca ar fi avut drepturile speciale, acelea ar fi fost doar 500 lei, la fel ca si pentru toti ceilalti salariati. Insa, in felul acesta, cheltuiala la buget ar fi fost mult mai mare.

Brad a gandit logic. Se taie din drepturile speciale si se aproba grila noua de salarizare care nu se ridica, per total, la valoarea drepturilor speciale. In felul acesta, cheltuielile de salarizare cu personalul Primariei scad, iar venitul ei, de aproximativ 10 mii lei pe luna, creste cu inca 700 lei. Ce mai conteaza ca unii angajati debutanti au o crestere de 4 lei?

Liviu Pop, liderul Sindicatului din Administratie Baia Mare, afirma ca in cazul in care in cadrul negocierilor nu ar fi acceptat propunerea lui Brad, toti ceilalti angajati ar fi platit pentru incapatanarea acesteia si ar fi pierdut toate drepturile speciale castigate in instanta, in valoare de 500 lei lunar, pentru fiecare angajat.

„Sunt cativa debutanti carora le creste cu 4 lei, dar, in schimb, primesc 300 lei, drepturi speciale (cei 500 lei au fost taiati, n. red). Iar la cei care au peste 2.500 lei brutul, nu mai iau nimic din drepturile speciale. Aici a fost marele scandal.

Rodica Brad nu a primit nimic. Si atunci a zis ca se aplica grila de salarizare noua. Iar din 1.400, cat putea lua, ia doar 700. Ea a venit cu ideea asta cu grila. Si daca nu acceptam ridicarea pe grila, plateau toti pentru ea. Si nu puteam accepta ca toti angajatii sa piarda, pentru ca ea nu a vrut sa renunte marirea pe grila de salarizare noua”, a spus Pop.

De ce noua grila a salarizarii? Si de ce acum? Nici Rodica Brad nu ne poate explica. Secretarul Primariei spune ca oricum marirea se va pierde in urma aplicarii reducerilor salariale de 25% anuntate de presedintele Traian Basescu.

„In legea noua a salarizarii exista un text care prevede ca, prin hotarare de consiliu local, la propunerea primarului, se pot acorda niste suplimente salariale pentru anul acesta, care sa echivaleze salariile de la nivel local cu cele de la nivel teritorial. La mine era o diferenta de aproape 1.400 lei. Si nu am acceptat decat 700 lei. Practic, marirea de acum se va lua prin reducerea anuntata de Basescu”, a declarat Brad.

Intr-un acces de iritare, secretarul Municipiului Baia Mare ne-a recomandat sa nu ii mai dam indicatii despre modul in care trebuie alocati banii. Nici macar atunci cand instanta de judecata dispune intr-un anume fel.

„Nu ne mai tot dati voi, din presa, indicatii. Cand o sa fiti voi secretari sau primari, o sa dati. Instanta a spus ca se poate da. Dar doar daca ai. Daca nu ai, de unde sa dai?”, a precizat aceasta.

Pentru debutantii cu 500 lei lunar nu s-au gasit resurse financiare, sa se achite drepturile speciale castigate in instanta. Dar pentru daunele morale acordate de instanta lui Gheorghe Gradinaru, s-au gasit. Un fleac de 300 mii lei (3 miliarde lei vechi).

Ciprian DRAGOS

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu