Peste un miliard de locuitori ai planetei sufera de foame din cauza crizei economice si cresterii preturilor la alimente din ultimii trei ani, a declarat directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jacques Diouf.
‘In 2009, numarul celor care sufera de foame in lume a crescut cu 105 milioane fata de anul 2008, iar cifra depaseste astazi un miliard’, a precizat directorul FAO in deschiderea celei de-a 31-a conferinte a FAO pentru America Latina si Caraibe.
Din acest miliard, 642 de milioane traiesc in Asia si in insulele Pacificului, 265 de milioane in Africa, 42 de milioane in America Latina si Caraibe si 15 milioane in tarile dezvoltate, sunt cifrele prezentate Jacques Diouf.
Tarile cele mai afectate sunt Republica Democrata Congo si Eritreea, unde 75% si respectiv 66% dintre locuitori sufera de foame. In Haiti, tara cea mai atinsa de flagelul penuriei alimentare din zona Americii de Sud si Caraibelor, 58% din populatie nu isi poate asigura necesarul alimentar.
Africa ramane in continuare continentul cel mai puternic atins de malnutritie, 28% din populatia sa totala fiind afectata.
Directorul FAO a explicat cresterea nivelului de subalimentare din ultimii trei ani prin diminuarea investitiilor in sectorul agricol, prin scumpirea alimentelor si prin criza economica reflectata in pierderea locurilor de munca si scaderea veniturilor. Efectul final al acestor fenomene a fost scaderea cantitatii de alimente cumparate.
In tarile in curs de dezvoltare, familiile cheltuiesc pana la 50% din veniturile gospodariei pentru alimentatie, fata de numai 20% din venituri in statele dezvoltate.
Diouf a lansat un apel pentru ‘o politica mondiala a securitatii alimentare’, care sa tina cont de necesitatea cresterii productiei agricole cu 70% in tarile dezvoltate si cu 100% in tarile in curs de dezvoltare. Numai astfel se poate asigura hrana pentru o populatie care in 2050 se va apropia de 9,1 miliarde de locuitori, a adaugat el.
Potrivit unui raport al FAO, ‘gravitatea crizei alimentare actuale se datoreaza ultimelor doua decenii de investitii insuficiente in agricultura si abandonului general al acestui sector’.
agerpres