- Publicitate -
Ad imageAd image

Zi de doliu national in Romania, in memoria victimelor poloneze ale accidentului aviatic din Rusia

Ad imageAd image

In Romania a fost decretat pentru duminica doliu national in memoria victimelor accidentului aviatic in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei, sotia acestuia si alti inalti demnitari ai statului polonez.

Institutiile publice au coborat drapelul in berna, iar posturile nationale de radio si televiziune si-au adaptat programele pentru a marca tragicul eveniment fata de care romanii isi exprima compasiunea.

Zeci de mii de polonezi s-au strans la Cracovia pentru a-si lua un ultim ramas bun de la cuplul prezidential.

Sicriele cu trupurile neinsufletite ale presedintelui polonez Lech Kaczynski si al sotiei acestuia, Maria Kaczynska, au fost duse in acesta dimineata de la Varsovia la Cracovia cu un avion militar si au fost depuse la Bazilica Sf. Maria in jurul orei locale 10.00 (11.00 ora Romaniei).

Aici va fi celebrata o slujba la ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei), la care vor lua parte familia, si prietenii apropiati, liderii polonezi si delegatiile straine. Slujba funerara va fi oficiata de un trimis al Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Angelo Sodano.

Numai familia, apropiatii si liderii polonezi vor face parte din cortegiul funerar, a carui deplasare spre Castelul Wawel va incepe la 15.30 (13.30 GMT). Din motive de securitate, invitatii straini vor asista in acest timp la un concert in biserica.

Dupa concert, invitatii straini se vor deplasa la randul lor la Castelul Wawel pentru a asista la ora 16.30 la o ceremonie religioasa in amintirea presedintelui Kacynski si a sotiei sale, oficiata de arhiepiscopul de Cracovia Stanislaw Dziwisz.

Dupa ceremonie, sicriele vor fi coborate in cripta si plasate intr-un sarcofag, in timp ce 21 de salve de tun vor fi trase in onoarea presedintelui decedat.

Presedintele Lech Kaczynski si sotia sa vor fi ingropati in cripta Castelului Wawel, locul unde odihnesc regii si eroii nationali ai Poloniei.

Celelalte 94 de victime ale catastrofei, printre care numerosi inalti responsabili politici si militari polonezi, urmeaza sa fie inmormantate individual.

Funeraliile de stat au loc in prezenta unui cerc restrans de lideri straini, in conditiile in care numeroase delegatii au fost nevoite sa-si anuleze participarea din cauza restrictiilor de zbor din spatiul aerian european impuse de prezenta nordului de cenusa emanat de vulcanul din Islanda.

Marile personalitati absente de la ceremonia funerara sunt presedintele Statelor Unite, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Presedintele Traian Basescu participa la funeraliile sefului statului polonez si ale sotiei acestuia.

Seful statului roman a plecat spre Polonia sambata, in jurul orei 14,15, cu elicopterul pana la Oradea si de acolo cu masina, pe traseul Ungaria – Slovacia – Polonia

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu