Completarea de catre demnitari a declaratiilor de avere si de interese ar putea sa nu mai fie un act obligatoriu. Decizia ar putea veni din partea Curtii Consitutionale a Romaniei, care are in vedere scoaterea Agentiei Nationale de Intergritate pe linie moarta.
Disputa dintre cele doua institutii vine dupa ce sapte dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au fost verificati de ANI, dupa cum precizeaza Hotnews. Deranjati de faptul ca le sunt controlate declaratiile de avere, magistratii au declarat neconstitutionale anumite prevederi din legea care reglementeaza functionarea ANI, limitand astfel atributiile acesteia.
Totusi, ministrul Justitiei Catalin Predoiu sustine functionarea ANI si da asigurari, in numele Guvernului, ca institutia trebuie sa isi desfasoare activitatea in continuare.
„Asteptam motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei, urmand sa reactionam institutional prin elaborarea unui proiect de act normativ. Este foarte important sa intelegem ca buna functionare a ANI este esentiala pentru indeplinirea conditionalitatilor impuse prin Mecanismul de Cooperare si Verificare”, subliniaza Predoiu, intr-un comunicat de presa.
Potrivit celui mai recent Raport al Comisiei, dat publicitatii in martie 2010, capacitatea ANI a fost consolidata si progresele inregistrate in 2009 au fost extinse. „Declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale Legii ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute pana in prezent de catre ANI si are avea un potential impact negativ asupra mecanismului”, subliniaza ministrul Justitiei.
In comunicat, Predoiu ii asigura pe partenerii europeni ca Ministerul Justitiei este perfect constient de angajamentele asumate, si va depune in continuare toate eforturile pentru indeplinirea acestora.
ZiarMaramures.ro