Prezent in Baia Mare pentru a incerca solutionarea problemei reluarii activitatii de prelucrare a sterilului si obtinerii aurului pe baza de cianura, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a facut referire la iazul Flotatiei Centrale ca la un obiectiv poluant care trebuie ecologizat.
Borbely a afirmat ca pentru realizarea acestei investitii este nevoie de o suma de aproximativ 35 milioane de euro. Aceasta ar fi una dintre optiunile avute in vedere pentru situatia in care Romaltyn Mining nu va primi autorizatiile de functionare si nu a putea exploata acel steril.
“Lucrarile de ecologizare a piritei arsenoase aflate pe iazul Flotatiei Centrale din Baia Mare costa cel putin 35 milioane de euro. In afara de aceasta varianta, mai avem si optiunea obligarii celui care raspunde acum sa efectueze investitiile respective si sa vedem ce pasi vom urma. In momentul de fata, exista sase investitii, in diverse stadii. Iar acestea vor fi finalizate la sfarsitul luni octombrie. Deocamdata nu se pune problema de a da autorizatie acestei companii. Abia dupa aceea vom putea incepe discutiile”, a spus ministrul Mediului.
Vasile Tatar, cunoscutul ecologist baimarean, cel care a castigat la CEDO primul proces pentru nerespectarea dreptului la un mediu sanatos in Romania, a afirmat ca solutia prelucrarii sterilului Flotatiei Centrale pe baza de cianura este si mai nefasta pentru mediu decat existenta sterilului in acea zona in momentul de fata.
„Timp de 5 – 7 ani, sterilul va fi transportat cu ajutorul conductelor, de la Flotatia Centrala, prin Baia Mare, pana la Iazul Bozanta. Si ce va ajunge acolo? Materialul existent acum, minus doua basculante de aur. In plus, vom avea si cianura. Si tot nu am scapat de sursa de poluare”, a precizat Tataru, in cadrul emisiunii Garda de Noapte, difuzata de postul de televiziune Transilvania Folclor.
Ciprian DRAGOS