- Publicitate -
Ad imageAd image

Stenogramele Horea 46 A (I) – Ovidiu Stefan afirma in sedinta de Consiliu Local ca l-a informat pe Cristian Anghel ca blocul e de vanzare la pretul de 150 mii euro

Ad imageAd image
Ad imageAd image

La aproape patru saptamani de la condamnarea fostului primar baimarean Cristian Anghel, cazul Horea 46 A ridica inca numeroase semne de intrebare. S-a tot vorbit despre faptul ca alesii locali baimareni au votat cumpararea blocului, astfel ca ar avea si ei o parte din vina.

Ceea ce nu este adevarat. Consilierii locali au aprobat doar un pret de cumparare si nu au votat achizitionarea blocului, lasand aspectele de ordin juridic a fi gestionate de Directia Economica si Serviciul de Administrare a Patrimoniului, precum si de comisia de negociere.

Totusi, in cadrul Consiliului Local, s-au purtat numeroase discutii cu privire la achizitia blocului de catre Municipalitate. ZiarMaramures.ro va prezinta integral toate dezbaterile si referirile la imobilul Horea 46 A, inainte si dupa semnarea contractului cu Liviu Chira. Acestea se regasesc in stenogramele de sedinte inregistrate in arhiva Primariei.

O prima stenograma dateaza din 26 mai, 2006. Cu doua luni inainte de incheierea contractului de vanzare-cumparare intre Primarie si Liviu Chira. In cadrul sedintei, viceprimarul de atunci Ovidiu Stefan le prezenta consilierilor locali situatia blocului.

Declaratia lui Ovidiu Stefan este extrem de interesanta. El spune ca a fost informat de locatarii blocului ca imobilul se scoate la vanzare, apoi a discutat cu conducerea Cuprom, care i-a comunicat ca exista o oferta in valoare de 150 mii euro. Ulterior, Stefan l-a anuntat pe primarul Cristian Anghel, caruia i-a spus ca daca Primaria ofera cu un leu mai mult, Cuprom il va vinde Primariei. Anghel a spus ca va initia un proiect de hotarare, pentru a fi supus aprobarii in Consiliul Local. Insa lucrul acesta nu s-a intamplat, Cuprom vanzand blocul lui Chira

Interesant este faptul ca ulterior acestor afirmatii, Cristian Anghel nu a reactionat in niciun fel, admitand tacit veridicitatea acestora. Declaratii precum cele ale lui Ovidiu Stefan au contat foarte mult in sentinta de condamnare. Magistratii au considerat ca tocmai prin lipsa acestor demersuri de achizitionare a blocului inainte de vanzarea sa catre Chira, primarul Cristian Anghel a prejudiciat bugetul local, el demarand procedura abia dupa vanzarea imobilului de catre Cuprom.

Mai jos, fragmentele in care se face referire la situatia blocului Horea 46, asa cum apar ele in stenograma din 26 mai, 2006. Nu a fost omisa nicio fraza in care se vorbeste despre imobilul in cauza.

„Dl. viceprimar Ovidiu Stefan – Blocul de str. Horea 46 A este un bloc de tip parter si 4 etaje, grupuri sociale, uscatorii , spalatorii. Am fost informat de catre locatarii din bloc ca acest bloc este scos la vanzare si exact in momentul in care am fost informat, am luat legatura cu directorul societatii si l-am intrebat conditiile in care se vinde. El mi-a spus ca are o oferta de 150.000 de euro si daca noi oferim mai mult, este dispus sa ni-l vanda.

Am discutat cu dl. primar si s-a convenit impreuna cu dansul sa inaintam o propunere de HCL, prin care sa aprobati dvs. cumpararea blocului respectiv. Din pacate, a doua zi, dupa ce am fost informati ca se scoate la vanzare, aceeasi cetateni au venit si mi-au adus la cunostiinta ca blocul a fost deja vandut catre un anume domn Chira Liviu.

Am luat legatura cu acel domn si ne-a spus ca intr-adevar el a cumparat blocul si a devenit proprietar. In aceste conditii, demersurile noastre au fost orientate catre alte directii pentru rezolvarea problemei respective. Am procedat la o inventariere a tuturor camerelor locuite si a familiilor de acolo, pentru a sti oamenii care au nevoie de o locuinta in situatia in care acestia vor fi evacuati. A rezultat ca sunt locuite 52 de camere, de catre 113 persoane, din care 12 camere sunt locuite de familii care nu au domiciliul in Baia Mare.

In acest sens rezulta foarte clar ca se punea problema recazarii pentru un numar de 44 de familii. Am discutat cu proprietarul actual si am reusit sa obtinem o amanare a evacuarii cetatenilor din blocul respectiv. Am cautat si alte solutii pentru rezolvarea problemei si va prezint in continuare solutiile pe care le-am cautat. Am gasit un bloc in incinta Institutului de Cercetari Miniere, dar datorita unui pret foarte ridicat cerut de proprietarul respectivului bloc, s-a renuntat la aceasta idee.

In continuare, am cautat proprietarul din nou, care se afla in localitatea Ilba, unde este un fost camin de nefamilisti care s-ar preta la asa ceva si am purtat discutii cu proprietarul respectivului bloc, pentru doua variante: fie a ni-l vinde, fie a ni-l inchiria. Negocierile au esuat si atunci ne-am continuat demersurile pe celelalte cai incepute. Am insistat la Consiliul Judetean pentru a ne ceda blocul de nefamilisti de pe Valea Borcutului.

S-au purtat discutii pentru a prelua prin cumparare sau prin inchiriere niste spatii din fostele incinte miniere Ilba, Nistru si Herja. Toate aceste discutii sunt intr-un stadiu avansat. Am primit acceptul Reminului de a inchiria locatiile respective. Pentru a prelua respectivele locatii si a le transforma in spatii de locuit sunt necesare investitii destul de consistente.

Intre timp a mai venit la noi o oferta din partea cumparatorului blocului de pe Horea 46 A, prin care acesta il scotea la vanzare si era dispus sa ni-l vanda. Am discutat acest lucru si in comisia de locuinte. In urma discutiilor din comisia de locuinte au iesit doua propuneri: s-a aprobat realizarea unei comisii de licitatii pentru achizitionarea blocului de locuinte 46A si, de asemenea, aceeasi comisie sa se ocupe de negocieri cu conducerea Consiliului Judetean pentru achizitionarea blocului de nefamilisti de pe Valea Borcutului, realizand astfel un numar semnificativ de spatii de locuit pe care le-am putea pune la dispozitia cetatenilor care au nevoie.

De asemenea, dl. primar a intreprins demersuri pe langa ANL, pentru a urgenta acordarea de fonduri pentru a construi locuinte prin ANL.

Dl. Niculescu – Consider varianta propusa de dvs., cu instituirea unei comisii, sa fie pentru ambele spatii. Nu sunt de acord cu inchirierea unor spatii pentru ca valoarea investitiei nu este o problema chiar legala si rentabila pentru noi. Este normal sa avem noi astfel de imobile, sa investim in ele, ca sa ne ramana noua in proprietate. Sa ramana in virtutea proprietarului respectiv a imobilului mi se pare cea mai buna solutie. De aceea, va solicit, d-na presedinta, sa modificati Ordinea de zi pentru instituirea acelei comisii de negocieri. Nu mi se pare normal sa avem greva din partea unor oameni in fata Primariei. Trebuie sa rezolvam problema.

Dl. Pop Stefan – Noi, daca am identifica niste terenuri unde sa putem atribui pentru constructie, atunci s-ar putea rezolva. Trebuie rapid sa identificam terenul.

Dl. viceprimar Ovidiu Stefan – Se afla in lucru identificarea unor terenuri care sa fie apte pentru a putea fi puse la dispozitia Agentiei Nationale de locuinte.

Dl. Niculescu – Mai avem o problema: constituirea acelei comisii pentru achizitia a doua imobile din Horea 46 A. Sunt sute de familii care nu au unde locui.

Dl. primar – Aceasta problema o discutam in sedinta viitoare.”

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
- Advertisement -
ARE SENS?
Adaugă un comentariu