- Publicitate -
Ad imageAd image

Initiativa legislativa a senatorului Sorin Bota pentru interzicerea folosirii cianurii in minerit este un „plagiat” dupa o propunere legislativa veche din 2007 si abandonata in sertarele Senatului

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Cele trei autorizatii de construire emise de Primaria Baia Mare pentru Societatea Romaltyn Mining, in vederea executarii aunumitor investitii premergatoare reluarii activitatii de extragere a aurului pe baza de cianura au alertat autoritatile din intreg judetul. Inclusiv parlamentarii maramureseni s-au declarat impotriva unui astfel de demers fara consultarea, in prealabil, a populatiei.

Senatorul PSD de Maramures Sorin Bota are in vedere o initiativa legislativa pentru interzicerea folosirii cianurii in industria miniera din Romania.

„Ca urmare a demersurilor facute de catre societatea Romaltyn Mining SRL in vederea reluarii activitatii de extragere a aurului prin metoda cianurarii, senatorul Sorin Bota inainteaza populatiei o scrisoare insotita de un tabel pentru semnaturi  in vederea stoparii acestei ofense adusa locuitorilor regiunii Baia Mare.

Semnaturile se vor folosi pentru o initiativa legislativa care sa interzica folosirea cianurii in industria miniera din Romania”, precizeaza Bota intr-un comunicat de presa.

O idee laudabila, numai ca ea este un „plagiat” dupa o initiativa care apartine parlamentarilor Eckstein Kovacs Peter si Gheorghe Funar si este una veche de trei ani. Aceasta a fost inregistrata la Biroul Permanent al Senatului in 26 februarie 2007 si repezinta o „propunere legislativa privind completarea Legii minelor din 2003”.

Cei doi parlamentari romani au solicitat modificarea legii si introducerea unui alineat nou in cadrul acesteia. „Activitatea miniera, bazata pe folosirea tehnologiei de cianuri, in orice etapa a exploatarii aurului si argintului, precum si in orice etapa a procesarii si innobilarii reziduurilor, este interzisa. Aceasta interdictie se aplica si in cazul folosirii sale in combinatie cu alte metode de procesare sau innobilare a reziduurilor”, se precizeaza in proiectul depus la Senat.

In mai, 2007, Comisia economica, industrii si servicii, condusa de Claudiu Tanasescu, a avizat favorabil propunerea legislativa, cu urmatorul amendament: „de la interdictia prevazuta se excepteaza licentele de exploatare obtinute anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, fara drept de prelungire a termenelor initiale”.

De asemenea, in luna iunie, 2007, premierul de la acea data, Calin Popescu-Tariceanu, a emis un punct de vedere oficial din partea Executivului referitor la propunerea privind eliminarea folosirii cianurilor.

„Guvernul sustine adoptarea acesteia, cu mentiunea ca in text trebuie introduse prevederi prin care sa se acorde operatorilor economici un termen de 5 ani pentru adaptarea tehnologiilor de prelucrare la noile cerinte legislative, fara a prejudicia angajamentele Romaniei fata de Uniunea Europeana”, se specifica in punctul de vedere al Guvernului Romaniei.

Cu toate avizele favorabile, proiectul de hotarare a fost respins de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, iar dosarul s-a intors la Comisia pentru industrii. Si acolo a ramas pana in ziua de azi.

In expunerea de motive, Eckstein si Funar au facut referire la accidentul din anul 2000, de la societatea „Aurul”, din Baia Mare. „Poluarea mediului care a avut loc la uzina de procesare a aurului Aurul din Baia Mare, in ianuarie 2000, a produs reactii nefavorabile pe plan international, promovandu-se si procese impotriva statului roman”.

La data promovarii initiativei, in industria miniera din Romania existau patru companii care foloseau cianura: Transgold SA, UP Sasar Baia Mare, Preparatia Miniera Baia de Aries si Exploatatia Miniera Baia Borsa.

Ce ar trebui acum sa faca senatorul Bota si ceilalti parlamentari maramureseni este nu strangerea de semnaturi pentru o initiativa legislativa de interzicere a folosirii cianurii, ci readucerea in atentie a celei existente si argumentate deja.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
- Advertisement -
ARE SENS?
Adaugă un comentariu