- Publicitate -
Ad imageAd image

Despagubiri de 1 miliard euro solicitate de baimareanul Vasile Tatar pentru nerespectarea sentintei de la CEDO privind un mediu sanatos in Baia Mare

Ad imageAd image

Baimareanul Vasile Tatar, primul roman care a castigat un proces impotriva Romaniei pentru nerespectarea de catre stat a dreptului la un mediu sanatos, a deschis un nou proces statului roman la CEDO. In cursul anului trecut, Vasile Tatar a inaintat o noua cerere de chemare in judecata pentru nerespectarea sentintei emise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in data de 27 ianuarie 2009. Aceasta face referire la asigurarea dreptului la un mediu sanatos.

In martie 2010, CEDO i-a trimis lui Tatar o adresa prin care ii solicita depunerea unei cereri detaliate. In urma cu aproximativ o saptamana, baimareanul a trimis instantei europene un material de aproximativ 45 de file, in care detaliaza motivele introducerii actiunii.

„Solicit condamnarea statului Roman si obligarea lui la punerea in aplicare a sentintei CEDO din 27 ianuarie 2009, prin asigurarea unui mediu curat, sanatos, fara poluarea produsa prin cianura la Rosia Montanta si Baia Mare”, se precizeaza in actele trimise la CEDO.

De asemenea, Vasile Tatar solicita daune morale si materiale in valoare de 450 mii euro, precum si „despagubiri materiale de 990 milioane euro, pentru cei supusi in continuare efectelor letale ale poluarii cu cianura folosita in mineritul de la Rosia Montana si Baia Mare”.

Vasile Tataru a precizat faptul ca „prin neaplicarea sentintei CEDO, statul roman, prin autoritatile abilitate, a incalcat Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, precum si Declaratia Universala a Drepturilor Omului”.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu