- Publicitate -
Ad imageAd image

Dumitru Matei: „Cine mai vine in Baia Mare la hotel cand stie ca aici sunt milioane de tone de steril cu cianura?” – Consilierii locali contesta reluarea activitatii Romaltyn

Ad imageAd image

La solicitarea consilierului local Dumitru Matei, executivul Primariei a pus la dispozitia acestuia cele trei autorizatii de construire emise pentru Societatea Romaltyn Mining.

Consilierii locali, in marea lor majoritate, s-au exprimat impotriva reluarii activitatii.

„Cine mai vine in Baia Mare la hotel cand stie ca aici sunt milioane de tone de steril cu cianura? Romaltyn are miliarde de euro cifra de afaceri pentru urmatorii 20 – 25 de ani. Se vor prelua pentru prelucrare minereuri de la Borsa. E multa iresponsabilitate pentru ceea ce se intampla aici”, a declarat Dumitru Matei.

„Ii compatimesc pe cei care au dat avizele. E un dezastru pentru Baia Mare. Voi fi primul impotriva. Nu radeti, doamna secretar, ca ati mai ras si vedeti ce ati patit. Le zic baimarenilor sa se trezeasca”, a spus Gheorghe Gradinaru.

Cristian Niculescu Tagarlas a precizat ca in zona de vest a orasului se va deschide un mall (Gold Plaza), iar autorizarea Romaltyn Mining, care se afla la doar cateva sute de metgri distanta, nu este una oportuna.

„In zona se afla un mall. Acolo oamenii nu vor muri in urmatorul minut. Ci in noua minute. Mai au timp sa spuna si o rugaciune inainte de a muri”, a precizat Tagarlas.

Primarul interimar Mircea Dolha s-a aratat ceva mai precaut. „Trebuie sa vedem daca prin deschiderea activitatii se pune in pericol viata baimarenilor. Propun sa asteptam datele oferite de Ministerul Mediului”, a declarat Mircea Dolha.

Dumitru Matei a spus ca a aflat absolut intamplator de existenta acestor trei autorizatii. „Am fost sunat din Austria, ca niste firme au licitat vreo 10 km de conducte. Atunci am aflat de autorizatiile de construire”, a afirmat Matei.

Consilierul local Vasile Vlasin a atras atentia colegilor consilieri ca proiectantul pentru lucrarile avute in vedere de Romaltyn Mining este nimeni altul decat sotul directorului de urbanism al Primariei, Rodica Pandi.

„Un arhitect, pe nume Stefan Pandi, a elaborat documentatii tehnice pentru investitii de zeci de miliarde lei, foarte stufoase. Nu stiu de ce nu a urmat exemplul altor arhitecti care au venit aici si au prezentat o viitoare investitie. Sotul directorului de Urbanism a fost arhitectul si s-a tinut la sertar tot dosarul, iar Dumitru Matei trebuie sa afle din Austria de acest proiect”, a precizat Vlasin.

Consilierul local PSD Ludovica Parvu s-a aratat indignata de emiterea autorizatiilor de catre executivul Primariei fara consultarea alesilor locali.

„Nu e vorba de o autorizatie de construire pentru un balcon. E o abatere foarte grava a celor care au eliberat autorizatiile, pentru ca nu au informat Consiliul Local despre ce se intenitioneaza in Municipiu. Se ascund niste lucruri nepermise”, a conchis Ludovica Parvu.

Principalul responsabil de emiterea autorizatiilor, viceprimarul Istvan Ludescher, a sustinut ca totul s-a facut cu respectarea avizelor de mediu.

In finalul discutiilor, Gheorghe Gradinaru a propus organizarea unui referendum, pentru a vedea vointa cetatenilor in legatura cu problema aceasta. Insa aceasta nu a fost luata in calcul, alesii locali hotarand o sedinta extraordinara de Consiliu pentru vineri, 9 aprilie. In cadrul sedintei, care va incepe la ora 12, se va dezbate problema emiterii autorizatiilor de construire si functionare pentru Romaltyn Mining.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu