- Publicitate -
Ad imageAd image

„Big brother” la puscaria lui Anghel: La micul dejun, edilul primeste trei biscuiti si o lingura de marmelada – Afla de ce are nevoie de tigari, desi nu fumeaza

Ad imageAd image

Ce face Anghel la ora asta? Ce mananca primarul? Cu ce este imbracat edilul baimarean? Cum s-a adaptat la regimul penitenciar? Care este programul zilnic si cu ce isi umple timpul toata ziua? Sunt intrebari pe care toti baimarenii si cei care l-au cunoscut pe primarul Cristian Anghel si le pun, acum cand acesta a fost depus in Penitenciarul Baia Mare.

Pe blogul sau, jurnalistul Cornel Sabou ne descrie programul zilnic al primarului, precum si meniul de penitenciar. Unul cam auster, trebuie sa recunoastem, desi pe hartie lucrurile stau putin altfel. Viata de dupa gratii este diferita de ceea ce ne inchipuim. In caz ca doreste farfurii sau tacamuri, Anghel trebuie sa si le aduca de acasa, iar pentru a-si procura ceva din interiorul inchisorii este nevoie se aiba moneda de schimb a puscariei: tigara.

Intr-un inedit reportaj realizat in interiorul inchisorii, Sabou ne zugraveste filmul unei zile din viata primarului. „Dimineata, Anghel se trezeste la ora 6, cand i se serveste micul dejun. Un ’ospatar’ amabil (in general condamnat pentru infractiuni usoare) il serveste pe fostul primar cu trei biscuiti, o lingurita de margarina si una de marmelada, plus o cana de ceai (care nu este altceva decat apa fierbinte putin colorata). Anghel are posibilitatea de a-si prepara propria cafea, daca are un fierbator sau un filtru de cafea.

La ora 8 vine apelul de dimineata, cand detinutii sunt numarati. Atunci se poate inscrie la raport la unul din numerosii sefi din unitate. Dupa apel, are un program relativ liber, in care poate iesi la plimbare, poate citi sau viziona programe tv sau poate face miscare in sala de sport. Daca este cazul, va primi vizite din partea educatorului, psihologului sau sefului de sectie.

Intre orele 13 si 14, Anghel poate servi masa de pranz. Felul I este o supa de macaroane sau, mai rar, de fasole. Felul doi, de regula, e format din cartofi cu ingrosala de faina, plus renumitele ’jangale’, bucati de faina fiarta. Carne nu exista decat in hartii. Conform actelor, ni se servesc zilnic 30 – 40 kg de carne.

Farfuriile noastre, insa, pot fi spalate cu apa rece, pentru ca mancarea din ele nu contine deloc grasime. Apropo de farfurii, Anghel va trebui sa primeasca de acasa vesela, pentru ca unitatea nu ii pune la dispozitie nici farfurii, nici lingura sau furculita.

Din nou program liber, pana la ora 18, cand vine masa de seara. De obicei tot cartofi, varza sau macaroane. La ora 20, apelul de seara, dupa care, de regula, somnul apare doar tarziu, in noapte”, relatateaza Sabou.

Daca Anghel trebuie sa-si aduca de acasa farfurii si tacamuri, nu acelasi lucru se poate spune despre imbracaminte. In caz ca are nevoie de ceva, poate apela la conducerea Penitenciarului.

„Anghel poate purta imbracaminte de orice fel. Daca ii lipseste ceva, poate apela la magazia unitatii, care are mai multi saci de haine de toate marimile (inclusiv pentru bebelusi) primite ca ajutoare de la tot felul de organizatii”, mai precizeaza Sabou.

Jurnalistul maramuresean spune ca pentru a-si procura ceva in puscarie, Anghel are nevoie de un singur lucru. De tigari. E suficient pentru a „cumpara” orice.

„In penitenciar, moneda de schimb intre detinuti este tigara. Cu tigari, Anghel poate cumpara orice are nevoie: lenjerie de pat, haine, hrana etc. Tot cu tigari poate plati un detinut mai sarac sa munceasca in locul sau”, spune Cornel Sabou.

Zilele urmatoare, Anghel va fi transferat la Penitenciarul Gherla, unde, dupa 21 de zile de detentie, i se va stabili regimul de executare. Acesta va fi semideschis sau deschis.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu