Guvernantii rusi responsabili de administrarea Regiunii Ulianovsk, aflata pe valea Volgai, au aprobat, recent, un program de cinci ani, in cadrul caruia va fi asamblata o linie de asa-numite “farfurii zburatoare” – hibrizi ciudati ce combina conceptul de elicopter cu cel de aerostat.
Prima aeronava de acest fel, denumita „vehicul aerostatic termobalastat”, sau „Locomoskyner”, dupa producatorul sau LocomoSky, a fost prezentata in cadrul Salonului International de Aviatie MAKS, in 2009. Prototipul de farfurie zburatoare masoara sapte metri in diametru si este capabil sa transporte o incarcatura de pana la 20 de kilograme.
Compania producatoare planuieste, insa, sa puna bazele unei aeronave cu o capacitate de trasport de pana la 600 de tone si care sa poata gazdui in interiorul sau pana la 11.000 de oameni. Masinaria va fi capabila sa se deplaseze atat pe uscat, cat si pe apa, cu ajutorul unei perne de aer, va putea executa aterizari verticale, se va deplasa in linie dreapta la viteze apropiate de 100 km/h, se va roti pe loc si nu va necesita un spatiu special amenajat pentru decolare sau coborare la sol.
Farfuria zburatoare va avea un consum redus de combustibil, comparativ cu aeronavele comune, datorita formei sale aerodinamice, fiind capabila sa transporte incarcaturi foarte mari in zone izolate si inaccesibile altfel. Potrivit estimarilor guvernantilor responsabili, proiectul va atrage investitii de peste 90 de miliarde de dolari. De asemenea, va crea peste 800 de locuri de munca in regiune si va aduce 4 milioane de dolari la buget prin achitarea taxelor. LocomoSky a demarat deja construirea unei fabrici de productie intr-un spatiu industrial din Ulianovsk.
Sursa: spacedaily