- Publicitate -
Ad imageAd image

Parlamentarii maramureseni s-au trezit in al 12-lea ceas: Avem o regionalizare, ce facem cu ea?

Ad imageAd image

In cursul zilei de joi, conducerea Consiliului Judetean Maramures a avut o intalnire cu parlamentarii maramureseni, in cadrul careia s-a supus dezbaterii problema regionalizarii tarii si pozitia judetului nostru in acest context.

Au fost prezenti Gheorghe Mihai Barlea, senator, Catalin Chereches, Doru Lese, si Stefan Buciuta, deputati, precum si consilierul judetean Teodor Ardelean. Au mai fost invitati presedintii partidelor politice. Doar PRM, PNG si PNT-CD au acceptat invitatia.

Discutiile au vizat variantele de asociere cu alte judete in vederea formarii unei structuri regionale importante la nivel national si international, etapele ce trebuie parcurse in acest proces, informarea si constientizarea populatiei despre insemnatatea fenomenului dar si avantajele stabilirii resedintei in Baia Mare.

S-au expus principalele atuuri pentru care Maramuresul este dorit a se situa in centrul regiunii si care constau in: brandul cunoscut la nivel national si international, suprafata si numarul de locuitori, patrimoniul natural, cultural si religios, potentialul turistic deosebit.

De asemenea existenta Aeroportului International Baia Mare si a universitatilor care transforma resedinta de judet intr-un centru universitar recunoscut la nivel national sunt calitati care aseaza Maramuresul pe o pozitie privilegiata in raport cu alte judete.

Pe de alta parte, implicarea politicului intr-o chestiune atat de importanta, politicile de lobby pentru un judet sau altul vor fi hotaratoare. Si mai exista o necunoscuta: jocul murdar al unei formatiuni precum UDMR (care nu promoveaza interesele etnicilor maghiari, ci al unor grupuri de interese maghiare) si slaba reactie a autoritatilor vor face din Romania o tara cu regiuni formate pe baze etnice.

Liderii UDMR urmaresc regionalizarea cu scop etnic a judetelor Satu Mare, Bihor si Salaj. Aceasta va fi o a doua regiune unde ponderea majoritara va fi formata din romani de etnie maghiara. Si atunci orice alta discutie cu privire la o regionalizare a Romaniei pe baze clare, sanatoase si logice va fi dusa la o negociere politica a unei clase de incompetenti care conduce momentan Romania.

Ciprian DOCHITA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu