- Publicitate -
Ad imageAd image

Doua utilaje furate din Italia, gasite de DIICOT in curtea afaceristului Ioan Balta, zis Oniza

Ad imageAd image

Omul de afaceri Ioan Balta, cunoscut drept Oniza, a intrat in atentia procurorilor DIICOT si DNA. In 2008, acesta a achizitionat mai multe utilaje de mare tonaj, in sistem de leasing. Ulterior, doua dintre utilaje s-au dovedit a fi furate din Italia.

Conform unui comunicat emis de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Maramures (IJPF),  joi, 25 februarie, pe raza Municipiului Baia Mare, au fost depistate doua utilaje de mare tonaj, in valoare de aproximativ 200.000 euro, apartinand societatii XS Sud Company, proprietatea lui Ioan Balta.

„Cele doua excavatoare, marca Hyundai, au fost ridicate din incinta societati comerciale, al carei administrator este Ioan Balta, in varsta de 42 de ani, din judetul Satu Mare. Utilajele au fost indisponibilizate de catre lucratorii IJPF Maramures, iar in continuare se efectueaza cercetari comune cu autoritatile italiene”, se precizeaza in comunicatul emis de politistii de frontiera maramureseni.

Contactat telefonic, Ioan Balta a ridicat din umeri, afirmand ca nu stia nimic de provenienta utilajelor in momentul achizitionarii acestora. „Eu am fost un simplu utilizator. E ca si cum ati lua dumneavoastra o masina in leasing. Au fost la mine in curte timp de doi ani, dar nu am stiut ca ele sunt furate”, a spus Oniza.

Cu toate ca inca din 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au deschis un dosar privind utilajele furate aflate in curtea lui Oniza, acesta afirma ca a aflat abia in urma cu cateva luni de existenta dosarului si provenientea utilajelor.

De mai bine de trei luni, acesta a incetat sa plateasca redeventa catre firma de leasing, desi contractul s-a incheiat pe o perioada de cinci ani, ajungand la termen in 2013. „M-au cautat ce de la firma, dar si cei de la DNA, ca e un dosar in cercetare, inca din 2008. Iar de trei luni, nu am mai platit nimic, dupa ce am aflat ca sunt probleme cu ele. Pana acum am platit 386 mii lei (3,8 miliarde lei vechi, n.red.). Lucrez cu ele peste tot in tara, Pitesti, Timisoara, Galati”, a precizat omul de afaceri din Satu Mare.

Acesta a tinut sa mai spuna ca el nu este proprietarul utilajelor, acestea apartinand firmei de leasing cu care s-a incheiat contractul. Conform lui Ioan Balta, cele doua utilaje furate provin de la societatea Rat Company. „Initial, utilajele au fost ale Rat Company, iar XS Sud Company a incheiat contract prin Romstal Leasing. Eu sunt doar utilizator. La sfarsitul contractului, utilajele intra in proprietatea XS Sud Company, daca se achita toate ratele”, a mai mentionat Oniza.

In prezent dosarul lui Oniza se afla in atentia procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care continua actiunile pe linia traficului international de autovehicule furate din strainatate.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu