- Publicitate -
Ad imageAd image

Productiile de lapte si carne sunt in scadere

Ad imageAd image

Datele Institutului National de Statistica arata ca, in anul 2009, s-au inregistrat scaderi ale productiei atat in sectorul laptelui, cat si in cel al carnii. In anul 2009, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vaca colectata de unitatile procesatoare a scazut cu 68.105 tone (-6,5%).

Scaderea productiei poate fi mentionata si la smantana de consum a carei cantitate produsa in anul 2009 s-a diminuat cu 1.249 tone (-2,6%) fata de anul 2008 si la branzeturi cu 1.414 tone (-2,0%), inclusiv cantitatea de branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,9% din productia totala de branzeturi). Productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut si altele) s-a mentinut din punct de vedere cantitativ, in anul 2009, la valoare apropiata de cea realizata in anul precedent.

Se remarca doua produse lactate cu cresteri semnificative ale productiei realizate in anul 2009 comparativ cu anul 2008 si anume: untul cu 1.288 tone (+14,0%) si laptele de consum cu 25.223 tone (+12,8%). Aceasta evolutie se datoreaza atat cresterii cantitatii de lapte importat cu 17.408 tone (+35,7%) cat si a altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie cu 9.362 tone (+13,3%). Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in luna decembrie 2009 cantitatea de lapte de vaca colectat de unitatile procesatoare a scazut cu 4041 tone (-5,6%).

Scaderea productiei in luna decembrie 2009 comparativ cu luna corespunzatoare din anul 2008 se poate mentiona la branzeturi cu 330 tone (-6,2%).

In luna decembrie 2009 comparativ cu luna decembrie 2008 cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt cu 88 tone (+9,1%), urmat de smantana de consum cu 168 tone (+4,0%), lapte de consum cu 509 tone (+2,9%) si de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 191 tone (+1,9%).

In industria carnii, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au scazut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate, cu 37,8%, cat si al greutatii in carcasa, cu 37,4%, dar sacrificarile de porcine au crescut numeric cu 16,5% si cu 20,5% la greutatea in carcasa.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 17,4%, respectiv cu 20,6%, in unitatile industriale specializate inregistrandu-se cresteri, cu 16,3% la numarul pasarilor sacrificate si cu 13,3% la greutatea in carcasa.

In lunile analizate, greutatea medie in carcasa la principalele specii de animale, prezinta usoare oscilatii.

PIATA agricola

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu