Ce înseamnă Pot Odds și Echitate în poker: drumul spre cele mai bune decizii devine mai facil

Ad imageAd image

Pokerul are o serie de reguli simple pe care le poți înțelege în câteva minute. În realitate însă, pokerul este un joc mai complex în cazul în care dorești să îl practici la un nivel avansat. Abilitățile matematice ajută în mod cert, iar două dintre conceptele pe care e recomandat să le cunoști sunt Pot Odds și Echitate. Ele te vor ajuta să fii conștient de șansele pe care le ai în permanență în anumite momente ale jocului.

În momentul în care joci poker, e important să îți pui o întrebare la fiecare mână: Cât de bune sunt cărțile tale în comparație cu cele pe care crezi că le au adversarii? În fiecare mână vei întâlni și un procent de Echitate. Ce înseamnă acest lucru? Reprezintă șansele statistice de a câștiga mâna respectivă.

Dacă intri să joci o mână, este indicat să îți crești echitatea. Cu cât ai un procent virtual de câștig mai mare, cu atât șansele tale teoretice sunt mai bune. Desigur, nu există un scenariu universal valabil, dar pe termen lung poți profita.

Mâinile de început la poker pe care e bine să le joci întotdeauna:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: AA, AK, KQ, QJ, JT, T9, KK, AQ, KJ, QT, J9, QQ, AJ, KT, JJ, AT, TT, 99, 88, 77
  • Mâini suited (din aceeași suită): AK, KQ, AQ, KJ, AJ, AT

Mâini de început pe care e bine să le joci din poziție medie/târzie:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: 66, 55, A9, A8, A7, A6, K9, Q9, Q8, J8, T8, 98
  • Mâini de culori diferite: KT, QT, QJ, JT

Ce înseamnă Pot Odds în poker?

Prin intermediul matematicii, poți optimiza deciziile pe care le iei în mod obișnuit prin intermediul instinctului. Jucătorii de poker pot fi împărțiți în două categorii: cei care simt jocul și cei care folosesc date precise, bazate pe probabilități matematice. Nu întotdeauna este înțelept să crezi că simți jocul și că experiența acumulată îți este suficientă. Adesea, varianta în care folosești date precise, bazate pe probabilități matematice, este mult mai bună.

Ca să înțelegi mai bine cum poți folosi matematica în jocul de poker, iată un exemplu concret. Să spunem că joci online poker și unul dintre adversarii tăi plusează, iar tu îți vei pune întrebarea dacă să continui ori să te retragi. Automat, te vei gândi cât de des câștigi în astfel de situații. O formulă pe care o poți folosi este: procentul din pot pariat = de câte ori cărțile permit să dai call.

De exemplu, la un call de 5 dolari din totalul potului de 20 de dolari, ai avea șanse de reușită de 3 la 1. Practic, ai investi 5 dolari pentru a câștiga 15.

Un alt exemplu: dacă ești într-un pot heads-up de 10 dolari pe river, iar adversarul îți solicită 5 dolari, automat se pune întrebarea: de câte ori va trebui să câștigi din punct de vedere statistic pentru a da call? Intuiția ți-ar spune că trebuie să câștigi măcar jumătate din mâini pentru a justifica acel call.

În realitate, dacă plătești pariul, ar fi vorba despre 5 dolari din potul total de 20 de dolari. Adică 25% din totalul potului. Cu alte cuvinte, ar trebui să ai cea mai bună mână în cel puțin 25% din cazuri pentru ca acest call să fie rentabil.

De ce să folosești matematica în jocul de poker

Prin intermediul matematicii, poți optimiza deciziile pe care le iei atunci când joci poker. Nu te bazezi doar pe instinct, ci strict pe probabilități. Cu siguranță, vor fi momente în care nu vei câștiga, chiar dacă ai folosit probabilitățile. Însă, pe termen lung, vei simți diferența.

Un avantaj al pokerului online este că, la unii operatori, vei găsi instrumente care te pot ajuta. Acestea se numesc Odds calculator și îți arată ce șanse de câștig ai. Cu un astfel de instrument vei înțelege mai bine jocul de poker și vei dobândi anumite automatisme. Desigur, folosirea matematicii nu este suficientă; va trebui să cunoști strategii și să îți controlezi emoțiile.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu