Analiză financiară: Prețul aurului dărâmă recorduri după recorduri

Ad imageAd image

La începutul acestei săptămâni, prețul gramului de aur a atins un record de 437,1590 lei. Acesta a devenit istorie miercuri, când prețul a urcat la 440,2758 lei. Evoluția s-a datorat aprecierii metalului galben la 2.872,10 dolari/uncie, ceea ce a acoperit eventualele pierderi care s-ar fi datorat scăderii monedei americane.

Evoluția ascendentă a metalului galben este consecința creșterii tensiunilor la nivel mondial. Există riscul majorării inflației, în urma creșteriii prețurilor la materiile prime, în special la petrol și gaze naturale, după ce administrația de la Casa Albă a anunțat dorința sa de a crește taxele vamale la importurile din Mexic, Canada, China și Uniunea Europeană. La aceasta se adaugă riscul amplificării conflictelor armate din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Prognoze pentru leu

Cursul monedei naționale a revenit la 4,9766 lei, valoare stabilită luni. Tranzacțiile se realizau în culoarul 4,976 – 4,977 lei.

În opinia analiștilor BCR, cursul de schimb pentru finalul acestui an este „5,08 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent mare”. Reamintim că bugetul de stat a fost construit pe o valoare medie anuală a euro de 5,01 lei, care a fost anticipat de Comisia Națională de prognoză încă din septembrie trecut.

La rândul său, sondajul realizat în rândul membrilor CFA România estimează pentru sfârșitul anului o valoare medie a cursului de 5,0886 lei/euro, în timp ce inflația ar urma să se mențină în jurul pragului de 5%.

Decizia BNR de a menține rata de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecut, suprapusă peste evoluția inflației și a perspectivei negative a ratingului de țară, așa cum au decis agențiile Fitch și Standard&Poor´s, dar și scăderea lichidității din piața monetară, după ce Trezoreria se împrumută direct de la băncile comerciale, au determinat dealerii să ridice dobânzile interbancare spre 6%, cu efect direct asupra indicilor ROBOR.

De circa o săptămână, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,94%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,01% iar cel la 12 luni la 6,11%.

Multe depind de Trump

Optimismul investitorilor din piața internațională se menținea la cote mai ridicate, în lipsa introducerii unor taxe vamale suplimentare de către administrația de la Casa Albă la importurile din Uniunea Europeană.

Aceasta a produs o apreciere a euro la 1,0370 – 1,0431 dolari, după scăderea la începutul săptămânii la 1,0211 dolari. Această evoluție a coborât cursul monedei americane de la 4,8595 lei, în ședința de luni, la 4,7728 lei, în cea de miercuri.

Tendința s-ar putea modifica, după ce oficiali ai Rezervei Federale americane au afirmat că instituția este în favoarea unor noi majorări ale dobânzilor, dar așteaptă să vadă efectele inițiativelor administrației Trump.

Francul elvețian s-a menținut în jurul pragului de 0,94 franci/euro, iar cursul de miercurea aceasta a scăzut de la 5,3005 la 5,2971 lei. În schimb, lira sterlină a revenit la peste 1,20 euro, iar media a urcat de la 5,9378 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,9880 lei.

Volatilitatea bitcoin a fost mai ridicată, dar s-a menținut în apropierea pragului de 100.000 dolari. Miercuri fluctua între 97.198 și 98.949 dolari. Ethereum a atins luni un minim de 2.176 dolari, dar a crescut la jumătatea acestei săptămâni la 2.701 – 2.820 dolari, față de 3.420 dolari la începutul celei precedente.

ZiarMaramureș

Sursa foto: depositphotos.com

Citește și: Analiză financiară: Pierderi minime pentru leu în ianuarie

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu