1451: După moartea lui Murad al II-lea, fiul său, Mahomed al II-lea, devine sultan al Imperiului otoman. Pentru a doua oară, că prima dată era prea mic. E drept că după aceea a devenit prea mare.
1653: Cardinalul Mazarin se întoarce la Paris după un exil, ca urmare a Frondei. Pe câți o fi popit – vorba lui Lăpușneanu – după ce a revenit e cam anevoie de dibuit. Dar sigur puțini n-au fost, că avea alde Mazarin personalitatea lui și nu prea glumea cu ea.
1815: A fost fondată prima fabrică pentru producția de brânză, în Elveția. Dacă ar fi să plecăm urechea la ce perorează nea Călin Georgescu, pesemne că fabrica aia va fi avut ea ceva rădăcini dacice, că, vorba ceea, de la brânză, barză, varză, viezure, mânz nimic nu pare întâmplător 🙂 Despre etimologia legată de brânză însă rămâne de discutat. Important e să se producă brânză, că-i bună. N-o fi ea chiar ca fructele de pădure și ca aerul de munte cu care se hrăneau dacii, după cum ne învață Georgescu, dar e de treabă, face bine la stomac.
1957: Poetul Ștefan Augustin Doinaș a fost condamnat de regimul comunist la un an de pușcărie sub acuzația de „omisiune de denunț”. Asta cu ”omisiunea de denunț” e tare, de pus la gazeta de perete, zău așa. O fi omis omul să denunțe pe cineva în vreo poezie a lui.
1941: Venea pe lume Ștefan Iordache. Un actor fascinant, care a lăsat în urma sa roluri remarcabile, atât în teatru, cât și în cinematografie.
Tiberiu SABO
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: depositphotos.com
Citește și: Marele chip de piatră