Un exponat inedit – Masca mortuară a lui Mihai Eminescu, la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș (copie)

Ad imageAd image

Evenimentul festiv dedicat Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, cuprinzând prelegerea și masa rotundă cu tema „Cultura în publicistica eminesciană”, s-a desfășurat în ambianța unei expoziții tematice de carte.

În contextul acestei expoziții, au fost prezentate opere ale marelui poet național, din patrimoniul muzeului, precum și câteva însemne memoriale. În acest fel, din nou, a ajuns, în fața publicului vizitator, copia măștii mortuare a lui Mihai Eminescu.

Conform unor surse documentare, în ziua de 15 iunie 1889, la scurt timp după moartea poetului, un artist plastic a luat mulajul feței celui care a devenit în timp simbol al culturii noastre naționale. Se pare că au fost executate patru măști mortuare. Dintre acestea, una a ajuns în proprietatea lui Corneliu Vadim Tudor (1949-2015), cunoscut scriitor, publicist și om politic, posesorul unei impresionante colecții multidisciplinare.

În vara anului 2003, colecția, în contextul unui amplu periplu prin țară, a fost găzduită de Muzeul Județean Maramureș. Printre valoroasele exponate care depășeau ca și importanță granițele țării (obiecte de artă, manuscrise, corespondență, fotografii cu autografe, articole aparținătoare unor personalități istorice, culturale și multe altele) se afla și masca mortuară a lui Mihai Eminescu. Expoziția s-a bucurat de un succes foarte mare, desigur, binemeritat. Corneliu Vadim Tudor a transmis conducerii muzeului mulțumuri pentru modalitatea în care a fost prezentată publicului colecția. Mai mult decât atât, la solicitarea noastră de a ne permite executarea unei copii în bronz după masca originală a răspuns pozitiv fiind chiar încântat de această cerere inedită.

Astfel, muzeul, a devenit unul din puținii păstrători ai măștii mortuare a lui Mihai Eminescu, în copie. Din anul 2004, mai bine de 10 ani, masca a fost prezentă în expoziția „Valori Patrimoniale” deschisă publicului larg cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Muzeului Orășenesc Baia Mare.

Text: Lucia POP
Foto: Zamfir ȘOMCUTEAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu