De bună seamă că ”Punctul pe y”, titlul acestui material, e o bizarerie soră cu întâmplarea care a făcut ca un domn cvasianonim, Călin Georgescu, să câștige turul întâi al alegerilor prezidențiale.
Georgescu le-a dat cu terenul alegerilor prezidențiale în cap unor candidați fruntași pe ramură de partide mari, precum PNL și PSD. Georgescu apare cumva dintr-un neant, însă în ultimele două săptămâni a prins cheag electoral mai ceva decât Croitorașul cel viteaz sau Capra cu trei iezi.
A fost un vot anti-sistem al românilor sătui de guvernarea PSD-PNL? A fost un vot al frustrării, al furiei, ce vi se pare că a fost? Oricare ar fi răspunsurile, pesemne le-om găsi pe TikTok.
E cumva năucitor cum un personaj care a stat întrucâtva la umbra alegerilor să răsară la momentul potrivit, pe TikTok, și să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale. E deopotrivă uimitor votul dat cuiva care nu a apărut cu un program, ci doar cu niște vorbe care s-au priceput să tivească sensibilitatea unui public sastisit, care se simțea făcut franjuri de cei care îl conduc.
Câți dintre cei care l-au votat pe Georgescu știau că are o anume simpatie pentru maica Rusie și taica Putin? Câți dintre cei care l-au votat pe Georgescu, dincolo de discursul lui șlefuit, știau că nu are defel o atitudine pro-europeană, pro-NATO? Câți dintre cei care l-au votat pe Georgescu știu cât de cât câte ceva despre el, despre cum ar putea fi ca președinte care să-i reprezinte?
Frustrarea unui alegător e de înțeles. Pe de altă parte, înțelepciunea unui alegător e de apreciat dincolo de frustrare. Chiar ajungem o țară TikTok? Ajungem la absurdul punctului pe y?
Tiberiu SABO