- Publicitate -
Ad imageAd image

Interviurile ZiarMM: Bogdan-Andrei Zaharia, candidat din partea SENS, la Camera Deputaților

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Reporter: De ce ai ales să candidezi?

Am ales să candidez pentru că vreau să fac politică pro, nu să fiu mereu cu votul anti. Candidez pentru că e nevoie de o mișcare cu viziune în țara asta. Acea viziune este una verde-progresistă. Cred că România este pregătită și de ceva fresh. E nevoie să schimbăm politica făcută la costum, în birouri închise, și să venim cu idei noi, cu o viziune clară pentru țara noastră. Candidez pentru oamenii care n-au avut până acum o voce în marea conservatoare din politica noastră. Pentru ei candidez.

Cine este Bogdan-Andrei Zaharia?

Bogdan-Andrei Zaharia s-a născut la data de 19 septembrie 1992 în Baia Mare, unde a copilărit și crescut. După ce a absolvit Colegiul de Arte în 2011, Bogdan a încercat să-și găsească un țel și, ca mulți tineri băimăreni, a încercat Clujul. Până la urmă, și-a urmat pasiunea pentru topografie și s-a întors acasă. Job-ul l-a făcut să descopere mai bine județul Maramureș, fapt care l-a motivat să intre în politică și să se implice acolo unde a considerat că este nevoie.
Haldele de steril, poluarea și lipsa de oportunități pentru tineri sunt lucruri care nu apar în broșuri sau sunt evitate prin campanii de propagandă. În 2020, Bogdan a fost ales consilier județean, cel mai tânăr până la data respectivă, încercând să pună umărul la dezvoltarea județului. Bogdan este implicat în mai multe evenimente locale, fiind unul dintre organizatorii Roots – Festival de cultură urbană.

Reporter: Ce îți propui să faci dacă ești ales Deputat de Maramureș?

Baia Mare este orașul cu cele mai multe cazuri de cancer per cap de locuitor din România. Acest fapt este adevărat la două decenii după ce am închis mineritul și marii poluatori industriali din județ. Pricina principală este dezastrul ecologic în desfășurare cauzat de minele închise necorespunzător și de haldele de steril care zilnic contaminează pânza freatică cu metale grele și toxine. Mai mult, în perioada verii, vântul poartă particule fine din acel steril direct deasupra grădinilor oamenilor, pe distanțe de zeci de kilometri. Aceste prafuri ajung în legume, sunt ingerate de animalele domestice sau intră direct în plămânii oamenilor. Murim cu zile și toată lumea se face că plouă. Aceasta este principala luptă pe care vreau să o duc în Parlament, și-anume cea pentru sănătatea maramureșenilor.

Maramureșul este un loc foarte frumos, dar din păcate lipsit de oportunități economice în multe zone. Sunt numeroase studii care scot în evidență potențialul agricol al Maramureșului istoric din punct de vedere al agriculturii bio. Lipsa de poluare și biodiversitatea excepțională fac ca agricultura la scară mică, dar cu valoare mare, cum ar fi produsele bio, organice să aibă fezabilitate în jumătatea nordică a județului. Pe termen lung, văd apariția unui ecosistem de afaceri, de la agricultură, turism, turism medical sau producția la scară mică, care se va baza nu pe volum, ci pe o calitate excepțională a serviciilor sau a produselor livrate. Astfel că îmi doresc să sprijin micii agricultori și antreprenorii la început de drum care își doresc să contribuie la această viziune.

Reporter: De ce SENS?

Codru-i frate cu românul, așa spune vorba. Și cel puțin fratele meu sigur este, pentru că de mic mergeam cu familia în natură și, în ultimii ani, prin prisma meseriei mele, am bătut păduri, munți, râuri din tot județul și nu numai. Și totuși, în 30 de ani nu s-a găsit niciun partid care să lupte pe bune pentru natură. Așa că, dacă nu am găsit un partid pe care să îl sprijin în misiunea asta, am decis să pun umărul la construcția unuia de la zero. Suntem cel mai tânăr partid din România, cu media de vârstă a membrilor ușor sub 30 de ani. Tinerii trebuie să muncească pentru viitorul lor, nu să îl aștepte de la alții, ca apoi să fie nemulțumiți.

Reporter: Ce înțelege SENS prin economie verde?

Lumea este în continuă schimbare și putem spune că în ultimii ani acest fenomen a accelerat din cauza urgenței climatice. Industriile care facilitează această tranziție către un viitor cu amprentă mică de carbon sunt cele pe care Maramureșul și România ar trebui să pună accent.

Mai sus am vorbit despre hrană sănătoasă, acum aș aduce în discuție reindustrializarea județului care, după închiderea mineritului și cu excepția producției de mobilă, nu putem spune că mai are industrie la scară mare.

Fabricarea de subansamble pentru industria de mașini electrice, linii de producție pentru panouri solare sau chiar și ecologizarea și reprocesarea haldelor de steril pot aduce mii de locuri de muncă bine plătite.

De asemenea, există o mare cerere pentru data center-e datorită revoluției din industria AI, care pot fi construite pe locul fostelor uzine. În Maramureș au existat investitori, chiar la Baia Mare, care au dorit să implementeze un asemenea proiect, dar administrația locală i-a dus cu zăhărelul până au decis să meargă în altă parte. Acel proiect avea în plan inclusiv un parc imens de panouri fotovoltaice, dar din păcate nu s-a concretizat.

Tranziția spre economia verde nu înseamnă pierderea locurilor de muncă, din contră, va crea unele noi, mai bine plătite și cu condiții de muncă superioare.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu