Turneele de poker au un farmec aparte. Ești în competiție cu zeci, sute sau chiar mii de oameni, în funcție de dimensiunea turneului. Nu este ușor să răzbați, mai ales atunci când ești începător. Dar nu este, însă, ceva imposibil.
Un exemplu este Amanda Botfeld, o jucătoare profesionistă de poker care a câștigat primul turneu la care a participat în viața ei. Un an mai târziu, a lansat cartea „Ghidul unei fete pentru poker”. Ea se axează în special pe jucătorii începători, pe care încearcă să îi ajute să aibă o ascensiune. În acest context, ea a realizat un top 3 sfaturi pe care le oferă începătorilor la turneele de poker live.
Domină-ți adversarii
Sunt diferențe uriașe între modul în care trebuie să abordezi turneele live și partidele cash. Din turneele de poker ești eliminat atunci când rămâi fără jetoane, astfel că presiunea este uriașă. Desigur, poți face re-buy în anumite momente, dar, pe măsură ce avansezi sau în funcție de structura turneului, această posibilitate este destul de rară. Așadar, trebuie să fii concentrat de la început până la final. Tocmai de aceea, e important să-ți construiești o stivă cât mai solidă încă din primele minute.
Este firesc să ai emoții când joci poker și ești la început. Partea cea mai bună atunci când joci la un operator de poker online este că adversarii nu-ți vor putea citi emoțiile pe chip. Indiferent ce ai face, ei nu-și vor da seama dacă pe chipul tău se citesc emoțiile. În schimb, vor putea să-ți analizeze tiparul de jucător în funcție de deciziile pe care le iei.
Dacă te vor simți slab, vor încerca să profite și să fie agresivi cu tine. Tocmai din acest motiv e bine să fii tu jucătorul de la masă care să domine. Amanda consideră că e bine să intri all-in cât de des se poate, să împingi constant limitele, chiar și cu mâinile slabe. Strategia devine mai nuanțată pe măsură ce turneul avansează. Vei tempera agresivitatea generală în câteva blufuri bine alese după flop.
Selectarea mâinilor
Un alt avantaj atunci când joci online este că te poți folosi de instrumentele perfect normale. Pe internet găsești diagrame care îți arată ce cărți să joci și cum să le joci în funcție de momentul în care te afli. Amanda și-a creat 180 de cartonașe colorate pe care scria ce mâini să joace și din ce poziție. Ea consideră că ar trebui să joci doar 15-20% din mâinile pe care le primești. Cu alte cuvinte, în aproximativ 80% din cazuri vei urmări jocul de pe margine. Nu uita că trebuie să fii mai disciplinat decât adversarii tăi pentru a ajunge spre fazele finale.
Chiar și dacă te afli într-un turneu în care buy-in-ul a fost mic, ia-l în serios. Nu te gândi doar la investiția mică pe care ai făcut-o, ci gândește-te că un traseu bun îți poate aduce un premiu de peste 100 de ori investiția. Sau gândește-te că informațiile pe care le acumulezi pot conta la experiența ta. Ia jocul în serios, indiferent de miză.
Amanda este de părere că trebuie să joci foarte puține mâini, dar foarte agresiv. Studiază diagramele RFI preflop și joacă o gamă diferită de mâini atunci când ești unul dintre primii care acționează, față de atunci când ești unul dintre ultimii care acționează. Ține cont că ai un mare avantaj dacă ești ultimul de la masă care acționează, deoarece ai deja un bagaj solid de informații, văzând ce au făcut adversarii tăi.
Nu pune presiune pe tine
Dacă ești genul de jucător care participă la turnee, nu trebuie să pui presiune pe tine și să nu te îngrijorezi din cauza seriilor mai proaste. În aproximativ 80% din cazuri, vei termina fără să intri în bani. Iar ca să se simtă că ai câștigat ceva, e important să termini în primii trei.
Câștigurile tale ar trebui să fie suficiente pentru a compensa pierderile. Încearcă să lupți pentru victorie și evită înțelegerile (dacă ele sunt permise). Gândește-te câte intrări ți-ar acoperi o victorie de 2.000 de unități și întreabă-te dacă merită să faci o înțelegere cu ceilalți jucători, în așa fel încât să ieși pe plus pe termen lung.
Citește și: Tendințe și inovații în jocurile de cazino live