- Publicitate -
Ad imageAd image

Analiză financiară: Leul pare să o ducă bine. Cel puțin deocamdată. În rest mai vedem

Ad imageAd image

Până la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale nu se anticipează depășirea maximul istoric de 4,9783 lei/euro, atins în 23 mai 2023.

Pentru atingerea acestui scop, BNR monitorizează constant cotațiile din piața valutară, rare fiind ocaziile în care culoarul de tranzacționare este mai mare de 0,2-0,3 bani.

Stabilitatea poate fi pusă și pe seama recentei decizii a agenției Standard&Poor’s de a menține ratingul României la categoria BBB – cu perspectivă stabilă, ultima treaptă recomandată investiţiilor. În opinia S&P, principalul factor care ar genera o modificare negativă a ratingului ar fi deficitul bugetar peste așteptări pe termen mediu care ar duce și la creșterea datoriei publice mai mult decât în scenariul lor de bază.

Pentru analiștii BCR, cursul de schimb se va situa la la sfârșitul anului la 5 lei/euro, ”cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent mare”.

În perioada analizată, cursul euro s-a mișcat între 4,9720 și 4,9758 lei, cel de miercurea aceasta fiind stabilit la 4,9735 lei, iar tranzacțiile s-au limitat la culoarul 4,972-4,976 lei.

Tranzacțiile din piața monetară sunt modeste, în așteptarea datei de 8 noiembrie când se va desfășura ședința de politică monetară a BNR și incertitudinea în ceea ce privește parcursul inflației, în condițiile în care România se află la cote înalte în ceea ce privește diversele deficite.

De la începutul lui septembrie, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni la 5,64%.

Conform ultimului sondaj al CFA România indicele ROBOR la 3 luni, este preconizat să atingă 5,12% în următoarele 12 luni, și anticipează o rată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2025) de 4,97%.

O analiză a UniCredit Bank estimează că inflația va fi de 4,4% la sfârșitul anului viitor.

Creșterea prețurilor nu se va tempera, având în vedere măsurile de austeritatea care vor trebui luate în 2025 de către viitorul guvern, indiferent de componența lui, în principal majorarea taxelor (TVA, în special) și a impozitelor.

Menținerea tendinței de depreciere a euro, care s-a declanșat după atingerea pragului de 1,12 dolari, a împins în jos cotațiile de la jumătatea săptămânii la 1,0763-1,0806 dolari, înainte cu două săptămâni de ședința de politică monetară a Rezervei Federale, iar cursul monedei americane a crescut la jumătatea acestei săptămâni la 4,6113 lei.

Incertitudinile privind câștigătorul alegerilor prezidențiale din Statele Uniune, menținerea la cote ridicate a tensiunilor din Orientul Mijlociu, în condițiile în care conflictul s-ar putea transforma în unul regional, și procesul de reducere a dobânzilor început de principalele bănci centrale au majorat plasamentele în metalul galben.

În piața locală, prețul gramului de aur a atins zilnic noi maxime istorice, miercurea aceasta el fiind stabilit la 407,9061 lei, mai mult cu 109 lei față de sfârșitul lui 2023.

Declarațiile făcute de Donald Trump, care s-a autonumit „campionul criptomonedelor”, au ridicat luni prețul bitcoin aproape de 69.500  dolari, maximul ultimelor două luni, iar ethereum la aproape 2.700 dolari.

Miercurea aceasta, bitcoin s-a retras până la 66.000 dolari, iar ethereum a coborât spre 2.500 dolari.

Analiza cuprinde perioada 16 – 23 octombrie

Citește și: Analiză financiară: În 2025, indicele ROBOR la trei luni va rămâne peste 5%

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu