- Publicitate -
Ad imageAd image

Notițe de calendar – 22 octombrie: Sartre, cel care a refuzat premiul Nobel

Ad imageAd image

1873: La Palatul Schönbrunn, kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează așa numitul ”Acord al celor trei împărați”, care vizează izolarea Franței. N-a fost o înțelegere tare strălucită, fiindcă Franța și-a văzut de treaba ei și nu s-a prea lăsat podidită de ciufuleala pusă la cale de cei trei mari jupâni ai istoriei.

1932: Are loc a treia Conferință balcanică de la București, la care participă Albania, Grecia, Iugoslavia, România și Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii. Bun pact, chit că în vremurile acelea nimeni n-avea chef să se mai bată cu nimeni.

1964: Jean-Paul Sartre a refuzat premiul Nobel pentru literatură, declarând că nu dorește să fie „transformat” de această distincție. E de cugetat pe seama acestui refuz, pe ideea în sine, chiar dacă au trecut atâția ani de atunci. Pe de altă parte sunt și acum oameni care preferă să facă lucruri remarcabile, în varii domenii, dar să nu apară în lumina reflectoarelor. O alegere care se cuvine a fi respectată. ”Un scriitor trebuie să refuze să se lase transformat în instituție, chiar dacă acest lucru are loc sub formele cele mai onorabile, cum este cazul acum”, a scris Sartre în scrisoarea sa de refuz al acceptării premiului Nobel. Comentariile sunt de prisos.

1968: Apollo 7 a amerizat, conform planului, în Oceanul Atlantic după ce a hălăduit – în altă variantă se zice că ”a orbitat” – de 163 de ori în jurul Terrei. A cam avut ceva de muncă Apollo 7.

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și: ”Minunea blondă” și faultul lui Arezanov de la FC Baia Mare

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu