- Publicitate -
Ad imageAd image

Mircea cel deloc bătrân

Ad imageAd image

E despre fotbal, nu despre istorie. Despre Mircea Lucescu, nu despre Mircea cel Bătrân.

La aproape 80 de ani (îi va împlini vara viitoare, mulți înainte!), Mircea Lucescu a preluat banca tehnică a naționalei într-un moment întrucâtva cețos. ”Tricolorii” veneau după o participare la European care a fost decentă, însă nu sclipitoare, să nu ne ascundem după deget sau după ce o mai fi. Am ieșit din grupă câștigând-o, jos pălăria!, însă când am dat de adversari grei, precum Belgia (în grupă) și Olanda mai apoi ne-am arătat limitele. Altfel zis n-am mișcat în front. Acum suntem în divizia C din Liga Națiunilor, cu echipe care chiar nu rup norii, hai s-o recunoaștem: Kosovo, Lituania și Cipru.

Până la meciul de marți din Lituania, naționala a bifat trei victorii, în deplasare cu Kosovo și Cipru și acasă cu Lituania. În fiecare dintre ele a încris trei goluri. De primit a primit doar unul. Un bilanț chiar respectabil, deși nu e obținut în compania unor echipe de top din Europa. Dar e un bilanț de salutat, orișicât.

Ceea ce ar fi însă de punctat legat de națională e că începe cumva să dea senzația de mai multă siguranță precum odinioară, când ne tot puneam mâinile-n cap și suduiam în barbă că suntem – iertați exprimarea nedelicată – fraierii satului. ”Tricolorii” au început să lege pase, să meargă pe poartă, nu să tot plimbe mingea, obositor până și pentru un privitor, pe la marginea terenului, că poate o ieși ceva.

Tehnician care pare că mănâncă fotbal la fiecare masă a zilei, plus în formă de biscuit la cafea, Lucescu dovedește în continuare că nu a trecut ca rața prin baltă prin fotbal și a adunat atâtea trofee doar fiindcă s-a legat norocul de el și i-a tot făcut cu ochiul. Cel supranumit ”Il Luce” a avut inteligența de a merge pe nucleul format la națională de Iordănescu junior, iar acum îl șlefuiește cu minuțiozitatea unui ceasornicar. Și știe că poate scoate ce e mai bun din generația asta de jucători, care, de acord, nu va fi fiind sclipitoare, dar nici slabă nu e.

Au fost cârcotași care au spus, la a doua descălecare a lui Il Luce la națională, că e bătrân, că nu i se mai potrivește fotbalul de acum. O stupizenie. Lucescu e mai tânăr în felul în care gândește fotbalul decât o grămadă de clevetitori juni cu carnet de antrenor care n-ar face față nici la Ciorogârla.

Horia Iancu

Sursa foto: FRF

Citește și: Duckadam , ”eroul de la Sevilla”, vine în Baia Mare

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu