- Publicitate -
Ad imageAd image

Atenție la investment scam! O ofertă falsă de asistență juridică pentru recuperarea banilor pierduți

Ad imageAd image

Poliţia Română a fost sesizată cu privire la existenţa unor noi modalităţi de înşelăciune în mediul online, care pun în pericol siguranţa financiară a cetăţenilor, prin intermediul unor pagini web falsificate, care pretind a oferi asistenţă juridică pentru recuperarea fondurilor pierdute în urma fraudelor cu investiţii – se arată într-un comunicat al IGPR.

Recent, pe reţelele de socializare au apărut pagini care promit recuperarea rapidă a sumelor de bani pierdute în urma unor înşelăciuni cu modul de operare investment scam.

Aceste iniţiative sunt, în realitate, false şi concepute pentru a profita de persoanele deja vulnerabile, victime care anterior au suferit pierderi financiare prin transferuri către platforme pe care le considerau legitime, pentru a efectua investiţii pe bursa de valori sau pe piaţa criptomonedelor.

Aceste pagini se prezintă ca fiind oficiale, iar autorii îşi maschează activităţile printr-un limbaj convingător, susţinând că au experienţă în recuperarea fondurilor şi că sunt afiliaţi unor organizaţii guvernamentale, Interpol, Poliţia Română sau autorităţi ale Uniunii Europene.

Mai mult, aceştia solicită completarea unui formular aparent inofensiv, promiţând returnarea sumelor de bani furate prin intermediul modului de operare investment scam, dar, de fapt, prin aceste informaţii urmăresc să obţină acces la datele personale şi financiare ale victimelor, relevă sursa citată.

Multe dintre aceste pagini folosesc un limbaj incoerent, cu erori gramaticale. Asemenea modului de operare investment scam, victimele sunt rugate să completeze formulare cu date personale (nume, adresă de e-mail, număr de telefon) pentru a fi contactate ulterior. Acest lucru poate expune victimele la riscuri suplimentare, precum acelea de furt al datelor de identitate şi utilizarea acestora la comiterea altor infracţiuni. După completarea formularului, pot fi solicitate de către autori diverse sume de bani pentru aşa-zisa „consultanţă juridică”. În aceste pagini se afirmă că se lucrează cu organizaţii – inexistente – care ar funcţiona sub egida Uniunii Europene. Aceste afirmaţii sunt menite să creeze o iluzie de legitimitate.

Pentru a preveni situațiile neplăcute Poliția Română vine cu o serie de recomandări:

– Căutaţi informaţii cu privire la organizaţiile despre care se precizează că recuperează sumele de bani pierdute în urma investiţiilor efectuate. Verificaţi site-urile oficiale ale acelor instituţii.

– Consultaţi autorităţile care reglementează domeniul financiar, dar şi autorităţile judiciare în vederea obţinerii mai multor informaţii cu privire la existenţa şi legitimitatea acestor societăţi comerciale care promit recuperarea sumelor.

– Verificaţi cu atenţie pagina de pe reţeaua de socializare, căutaţi informaţii despre administratorii acesteia şi asiguraţi-vă dacă este autentică după numărul de postări (un număr mic de postări, în special dacă acestea sunt recente, poate fi un semn că pagina nu este de încredere), conţinutul publicat (dacă postările sunt orientate către atragerea de bani sau solicită informaţii personale reprezintă un semn de neîncredere), data creării paginii (o pagină recent creată care promovează servicii de recuperare a fondurilor pierdute ar trebui să ridice semne de întrebare întrucât autorităţile legitime au o prezenţă online stabilă şi de lungă durată).

– Analizaţi formulările, fiţi atenţi la erorile gramaticale şi semantice în comunicările scrise şi asiguraţi-vă că textele sunt scrise corect în limba română.

– Nu introduceţi date personale şi nu furnizaţi informaţii sensibile şi personale, mai ales date bancare, în acest tip de platforme.

– Nu daţi curs solicitărilor de plăţi pentru aşa-zisa „consultanţă juridică” sau „recuperare de fonduri”, întrucât acestea reprezintă afirmaţii mincinoase.

– Nu acceptaţi să instalaţi aplicaţii de control la distanţă pe dispozitivele dumneavoastră (laptop, telefon mobil, computer, tabletă, smart watch etc.), întrucât acestea pot oferi acces neautorizat la informaţiile personale şi financiare.

– Fiţi suspicioşi la ofertele prea bune pentru a fi adevărate şi nu luaţi o decizie sub imperiul unei pretinse urgenţe.

– Informaţi-vă constant despre cele mai noi şi comune tipuri de moduri de operare ale infracţiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice şi pe internet, precum şi despre modalitatea de funcţionare a acestora.

– Raportaţi activităţile suspecte pe platformele de socializare pentru a minimiza numărul de persoane care ar putea accesa acest tip de conţinut.

În cazul în care o persoană a fost victima unei astfel de înşelăciuni poate să depună plângere la organele de urmărire penală.

Înşelăciunile comise prin modul de operare investment scam (cunoscut şi sub denumirea de trading scam) au devenit din ce în ce mai răspândite în rândul cetăţenilor români, în special în contextul investiţiilor în criptomonede şi pe piaţa de capital. Printre cele mai comune reclame, prin intermediul cărora sunt atrase persoanele vătămate, sunt cele care fac referire la companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Aceste fraude sunt elaborate şi adesea par a fi foarte convingătoare, ceea ce le face greu de detectat pentru victime. Scopul acestor înşelătorii este de a sustrage sume mari de bani de la victime (investitori neavizaţi), promiţându-le câştiguri rapide şi mari, modul de operare variind – se mai arată în comunicat.

Citește și: Atenție! Campanie înșelătoare privind carduri de transport ale Urbis

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu