Notițe de calendar – 24 septembrie: Un tezaur fără pereche

Ad imageAd image

1789: Chimistul german Martin Heinrich Klaproth anunță,  la Academia Regală de Științe a Prusiei, descoperirea elementului uraniu. Nu s-a rezumat doar la uraniu. În același an a descoperit zirconiul, iar patru ani mai târziu ceriul. Hotărât lucru, omul avea nas pentru dibuit elemente chimice.

1929: Guvernul sovietic a decretat că începând de la 1 octombrie se va introduce o versiune reformată a calendarului, în care săptămâna devenea de 5 zile, toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate câte una sau două între anumite luni. Asta cam sună a decizie luată după multe sticle de votcă.

1852: Primul dirijabil, construit de inginerul francez Henri Giffard, călătorește de la Paris la Trappes. Bună invenție a avut monsieur Henri.

2009: Tezaurul de la Staffordshire, Anglia, descoperit pe un câmp de Terry Herbert, un cetățean chitit să-și pună la treabă detectorul de metale, este declarat oficial tezaur de către autoritățile britanice, fiind considerat parte a Patrimoniului Coroanei. Evaluat la peste un milion de lire sterline, este cel mai bogat tezaur de artă anglo-saxonă realizat din aur descoperit vreodată. Piesele au fost realizate în perioada 600-800 d.Hr. Deh, așa minunăție de tezaur să tot găsești.

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și: Venus din Galgenberg

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu