A patra ediție Start-Up Nation a primit undă verde. Bugetul e de aproape 450 de milioane de euro

Ad imageAd image

Guvernul a dat undă verde celei de-a patra ediţii Start-Up Nation. Ordonanţa pentru aprobarea şi implementarea acestui program a fost adoptată joi şi are un buget de aproape 450 de milioane de euro, finanţat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, se arată într-un comunicat al Executivului.

Una dintre noutăţile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiţie de eligibilitate. În plus, valoarea alocaţiei financiare nerambursabile va fi de maxim 250.000 lei/ IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse, cu obligaţia de a crea minim două locuri de muncă.

Programul Start-Up Nation va fi structurat pe doi piloni: Pilonul I – „Activarea potenţialului antreprenorial al tinerilor” şi Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul ţintă”.

Pilonul I – „Activarea potenţialului antreprenorial al tinerilor” dispune de un buget în valoare de 295.750.000 euro şi se adresează persoanelor sub 30 de ani. Obiectivul componentei se referă la asigurarea accesului la cursuri de formare, în scopul dobândirii de competenţe antreprenoriale, pentru aproximativ 25.000 de tineri. Cel puţin 10% din locuri vor fi destinate persoanelor ce aparţin minorităţii rome.

Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul ţintă”, cu un buget de 150.435.295 euro, vizează formarea competenţelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puţin dezvoltate ale ţării. Această componentă se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 35 de ani şi celor care au statut de persoană inactivă (persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, şomer, şomer de lungă durată) sau de persoană dezavantajată pe piaţa muncii, fără limită de vârstă.

Cea de-a patra ediţie Start-Up Nation se va desfăşura în două etape, respectiv cea de selecţie a furnizorilor de formare profesională pentru constituirea şi instruirea antreprenorială a grupului ţinţă şi, ulterior, înscrierea la finanţare a întreprinderilor înfiinţate de către absolvenţii primei etape. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului va elabora şi aproba procedura de implementare a programului.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu