Tinerii și reprezentanții mediului de afaceri din Baia Mare au de acum oportunitatea de a se implica în deciziile care țin de comunitate și oraș, în mod oficial – arată primarul Ioan Doru Dăncuș într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”Cheia unei dezvoltări sustenabile constă în dialogul permanent și strânsa colaborare dintre factorii decidenți și cetățenii din toate categoriile. În ședința Consiliului Local de zilele trecute am propus înființarea Comisiei de Dialog Economic, dar și constituirea unui Consiliu Consultativ al Tinerilor la nivelul municipiului Baia Mare, respectiv un acord de cooperare între Primăria Baia Mare, Ocolul Silvic Municipal și AJVPS Maramureș. Le mulțumesc colegilor mei consilieri pentru că au înțeles și susținut prin vot aceste inițiative importante!”, a scris Dăncuș.
”Realizarea Comisiei de Dialog Economic este o promisiune pe care am făcut-o în cadrul unei dezbateri cu mediul de afaceri, prin intermediul Asociației Întreprinzătorilor Maramureș și a Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, în campania electorală. Am anunțat atunci că, la prima ședință a Consiliului Local, voi supune aprobării înființarea acestei comisii, ceea ce am și făcut. Avem nevoie de experiența și expertiza antreprenorilor locali, a profesioniștilor”, a adăugat Ioan Doru Dăncuș.
Potrivit acestuia, comisia va fi formată din reprezentanții mediului de afaceri local și are ca scop implicarea antreprenorilor în susținerea dezvoltării economice locale. Printre atribuțiile principale vor fi solicitarea dezbaterii publice a proiectelor de acte normative cu impact economic, participarea la dezbateri ale proiectelor de hotărâre ale Consiliului Local privind bugetul de venituri și cheltuieli al orașului, impozitele și taxele locale, dar și la alte proiecte cu impact asupra mediului de afaceri. De asemenea, comisia va oferi consultanță și sprijin în întocmirea portofoliului de proiecte cu finanțari nerambursabile, prin fondurie europene.
”Într-o altă dezbatere care a avut loc săptămânile trecute cu tinerii din Baia Mare am stabilit că vocea acestora trebuie să se facă auzită la nivelul administrației locale. Nu doar prin diverse petiții și solicitări, ci direct. În acest sens, am constituit Consiliul Consultativ al Tinerilor Baia Mare, o structură consultativă în domeniul tineretului din care vor face parte asociații de tineret și care va funcționa pe lângă municipiul Baia Mare și Consiliul Local. Tinerii vor avea astfel, de acum, posibilitatea de a se implica direct în deciziile pe care le luăm în domenii precum cultura, educația, formarea, ocuparea forței de muncă, voluntariatul, sănătatea, mediul, incluziune sociala, dezvoltarea infrastructurii urbane de tineret, relații și colaborări europene. Până în acest moment avem deja 5 cereri de înscriere din partea unor organizații neguvernamentale de tineret”, a punctat Dăncuș.
Un alt proiect de hotărâre, care a fost aprobat de Consiliul Local, ține de un acord de cooperare între Primăria Baia Mare, Ocolul Silvic și AJVPS Maramureș: ”Este un demers pe care mi l-am dorit foarte mult, un parteneriat prin care avem posibilitatea de a revitaliza zone de interes local aflate azi, din păcate, în paragină. Vorbim aici inclusiv despre zona Lacului Bodi din Ferneziu, un loc cu potențial turistic imens. Prin această cooperare interinstituțională avem în plan dezvoltarea unor capacități turistice aici, înființarea unui spațiu de agrement, o rezervație cinegetică și de pescuit”, a mai arătat Dăncuș.