O analiză a publicație Recorder arată, în baza datelor colectate de la 93 de instituții centrale și locale, că Maramureșul se clasează pe ultimul loc în regiunea de Nord-Vest, din punctul de vedere al proiectelor de investiții.
Este o reconfirmare a managementului defectuos al lui Ionel Bogdan, de la nivelul Consiliului Județean.
Județe care au jumătate populația Maramureșului, cum sunt Satu Mare sau Sălaj, ne depășesc la capitolul investiții. Studiul consfințește faptul că banii europeni sunt atrași în județ, dacă avem șantiere. Maramureșul s-a oprit, din păcate, la nivelul studiilor de fezabilitate.
Când vine vorba de investiții, Maramureșul nu ține pasul nici măcar cu județele vecine, Sălaj și Satu Mare
Dacă, în general, ne depășeau, Clujul sau Bihorul, la nivel de regiune, acum am ajuns să ne uităm, cu invidie, și spre Sălaj sau Satu Mare.
Studiul Recorder demonstrează, folosind date oficiale, preluate de la instituții centrale și locale, că Maramureșul se află pe ultimul loc, la nivel de regiune, la capitolul investiții.
După cum se poate constata din grafica de mai sus, la capitolul investiții, pe locul I se află Clujul, în timp ce Maramureșul ocupă ultimul loc. Din cuantumul investițiilor din Maramureș, jumătate reprezintă fonduri europene, iar restul sunt finanțări naționale sau locale.
Localitățile din Maramureș în care se investește cel mai mult. Baia Mare, pe primul loc
Deși văduvite de ajutorul Consiliului Județean, folosindu-se de posibilitatea de a accesa fonduri europene, anumite localități din Maramureș au reușit, totuși, să genereze dezvoltare, după cum arată și topul din studiul publicat de Recorder.
Acestea trebuie privite ca modele de bune practici, la nivel de administrație locală în județul nostru, în ceea ce privește dezvoltarea.
Primul loc îl ocupă, oarecum previzibil, Baia Mare. Pe podium, se mai află Vișeu de Sus și Seini, urmate la mică distanță de Șomcuta Mare.
Slaba performanță a Consiliului Județean, la capitolul important al investițiilor, are repercusiuni certe din punct de vedere economic, reflectându-se în nivelul de trai al fiecăruia dintre noi.
Doar studiile de fezabilitate nu ne duc în topul atragerii de fonduri în județ: plusvaloarea și dezvoltarea devin realitate, când vor fi șantiere în Maramureș.