- Publicitate -
Ad imageAd image

Pamflet de campanie: Alegeri cu boi

Ad imageAd image

Băi, fraților, de când s-o-nceput campania erectorală, mintea mea, care-i multă, da nu tătă-i bună, stă și cugetă la tăt felu’ de chestii. Par de-un egzamplu, de când am văzut un catindat din București cum o ieșit el cu vaca la păscut, mi-am amintit că, în Atena antică, atuncea când vreun bocotan voia să ocupe o funcție babană sacrifica zeci, chiar sute de boi.

Acuma, la noi, că nici boii nu mai îs ce-o fost și-s tăt mai puțâni, liberalii s-or gândit să-i sacrifice pă Ionel Bogdan și pă Gabriel Bogdan Ștețco și i-o țâpat în luptă ca să ajungă ei șefi de grămadă pă Baia Mare și pă Maramureș. Ăștia doi îs două mâini moarte, două labe nemuncite, cu care corpul liberal o să-și dea două palme, în loc să și le frece de bucurie după 9 iunie anul curent.

Păntru că de ce zâc asta? Păntru că de aia. Și am și argumente. Ionel Bogdan e un individ pă care inteligența l-o urmărit de multe ori în viață, da’ de fiecare dată el s-o dovedit a fi mai rapid, în vreme ce Gabriel Bogdan Ștețco are așa o față de ora închiderii, de afiș de ședință amânată, de moacă pusă pă vremuri la „insectarul” pă care scria „Aflăm de la Miliție”, că-ți taie orice chef de muncă, de viață, de sex și de chefuit, că nici țâgara nu-ți mai vine s-o aprinzi.

Mincinos ca orice politruc obișnuit să să furajeze din banul public, Ionel Bogdan s-o scăpat pă gură și o zâs că poate face păntru Baia Mare de zece ori mai mult decât administrațiile social-democrate din 90 încoace. Atâta tăt că Baia Mare n-o avut administrație social-democrată din 90 încoace, da’ de unde să știe Ionel chestia asta, că el îi cam rupt de realitate.

Nefiind administrație social-democrată în Baia Mare, nici n-o făcut nimica. Ionel Bogdan, adeverind că gura păcătosului adevăr grăiește, zice că va face de zece ori mai mult, adică, lojic, de zece ori nimica, că io așe am învățat la școală, că orice înmulțăști cu zero tăt zero dă. Asta da promisiune erectorală!

Mâțul lui Ionel I.C.Brătianu era mai deștept și mai liberal decât Ionelu nost, că nu știu ca Ionel I.C.Brătianu să fi țânut boi la moșia de la Florica, da’ mâț o avut. Știu sigur treaba asta, îi bistoș, că m-am docomentat.

Pă Ștețco e greu de crezut c-o să-l voteze membrii fameliei sale. Omul e nul, păntru că nu-l cunoaște nime-n lume, îi lipsit de carismă, n-are vorbele la el și orice scoatere cu forcepsul de vorbe pă gură pare să-i provoace chinuri inimaginabile. Administrator Public la județul Maramureș, Ștețco e un tip falit. Din declarația lui de avere rezultă că omul are zero terenuri, zero clădiri, zero otomobile, zero alte bunuri mobile, ba mai are și datorii la bancă. Cum să conducă ăsta un județ spre prosperitate, când el n-o putut să-și facă batăr un coteț cu coperiș într-o apă ori să-și ieie o bicicletă Tohan la mâna a doua cu două trepte de viteze, una nainte și una napoi?

Băi, fraților, și io, de care să lipesc banii mai greu decât cititul de Ionel Bogdan, îs mai bun administrator decât nulul ăsta. Cine să voteze un luzăr rupt în cur și cu datorii, ca să manevreze el biștarii județului? Răspuns corect: mai nimeni. Io cred că nici Ștețco nu-i convins c-o să se voteze pă el.

Ălalalt pierzător, Ionel Bogdan, îi ceva mai înstărit. Era și greu să fie mai sărac, că-i imposibil să ai mai puțin decât nimic. Ionel are un teren intravilan, un căsoi de locuit, un Fiat din 2007, ceva ceasuri și bijuterii, bașca o făcut 80.000 de euro la botezul unuia dintre copii, cu 20.000 de euro mai mult decât l-o costat să-și văcărlească biroul.

Ultima lucrare s-o făcut pă banii noștri, da s-o meritat, că așe de faină lucrare albastră o ieșit că și Ionel Bogdan s-o uitat la ea, când o fost gata, ca vițelul la poarta nouă, ca boul la coperișul grajdului când plouă pân iel, după ce i s-o înștimbat șindrila.

Apropo de chestiune: știați că să vinde pă net un animal de-i zâce vițelul albastru belgian? Care când crește, cred io, ajunge bou. Noi de ce să nu avem boii noștri albaștri moroșeni? Cu stea galbenă în frunte, dacă să poate, ca să-și dorească a face viței cu ei ”la vaș chi ri”, care-i moavă, da’ să asortează. Numa’ că aicea intervine o problemă: între bou și taur există o diferență semnificativă: unu’ vrea și unu’ poate. Cam cum e diferența între Șteșco și alt candidat sau între Ionel Bogdan și oricine altcineva.

Cowboy JOHN

Distribuie articolul
2 Comments