Când vine vorba de a atrage voturi, candidații la diferite funcții devin mult mai apropiați de cele sfinte. Musai să apară la biserică, alături de alți credincioși, care au votul în mână. Episcopia Maramureșului și Sătmarului a transmis un comunicat de presă referitor la Biserică și campania electorală care va începe oficial în curând. Că neoficial a început de ceva vreme.
Episcopia Maramureșului ține să facă aceste precizări având în vedere faptul că partidele politice și candidații lor se află anul acesta, 2024, în campanie electorală, în mai multe rânduri de alegeri.
„În conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, folosirea spațiului sacru al bisericii în campania electorală precum și a imaginilor personale cu ierarhii sau clericii acesteia de către partidele politice și candidații lor nu este îngăduită și nici nu folosește la nimic, ci doar tulbură atmosfera publică lăsând impresia că biserica ar sprijni pe unul sau altul dintre candidați, majoritatea celor care candidează pentru o funcție publică, înaintea alegerilor electorale, au fost și în trecut și vin și în prezent, în mod particular, să ceară binecuvântarea ierarhului locului care îi primește pe toți cei ce solicită acest lucru, așa cum obișnuia și vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian.
Practica folosirii fotografiilor personale în care apar ierarhii și clericii, ca material de campanie electorală fără acordul Episcopiei, aduce prejudicii de imagine bisericii care, în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod al BOR, nu face politică partinică, iar biserica respinge aceste metode care de-altfel nu cresc șansele vreunui candidat, ci doar tulbură liniștea și pacea socială, biserica fiind instituția prin excelență care promovează și păstrează pacea socială. Binecuvântarea ierarhului este un lucru ad-personam, pe care o poate primi oricine o solicită și se cuvine să o păstreze cu credință în inima și viața fiecăruia, făcând parte din taina omului cu Dumnezeu;
Rugăm așadar candidații la alegerile care urmează pe parcursul acestui an, să nu folosească imagini sfinte (iconițe) ori locașuri de cult și mănăstiri sau imagini particulare cu ierarhii, clericii și monahii din eparhie (exceptând cele publice cu tot poporul prezent la evenimentul religios, popor din care fac parte și candidații), ca material de campanie sau promovare personală în campania electorală. Participarea politicienilor și candidaților la sfintele slujbe nu este un exercițiu de imagine sau acumulare de capital electoral. Biserica o interpretează ca pe un act creștin de cinstire a sărbătorilor și evenimentelor bisericești, noi românii, fiind un popor profund creștin și toți împreună în vremea slujbelor, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra poporului Său cel credincios și iubitor de Hristos!”, spune Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Dragoș HOJDA