În perioada 30 martie-09 aprilie 2020, pe raza judeţului Maramureş au fost sesizate peste 21 de infracţiuni de furt, din care 7 s-au comis în incinta unor societăţi comerciale. La nivelul Municipiului Baia Mare, din 30 martie și până la data de 7 aprilie, au fost sesizate 9 infracţiuni de furt, iar în Sighetu Marmaţiei 5. În cazurile în care nu au fost identificaţi autorii, poliţiştii desfăşoară în continuare cercetări.
Venim și cu un exemplu comunicat marți, 8 aprilie, de IPJ Maramureș: ”Poliţiştii din Strâmtura au identificat două persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat din două imobile situate pe raza comunei. Este vorba despre un bărbat şi despre o femeie, ambii în vârstă de 37 de ani. În urma verificărilor, poliţiştii au stabilit că persoanele în cauză au pătruns în două imobile nelocuite de unde au sustras alcool, unelte electrice şi lemne. Valoarea prejudiciului a fost declarată ca fiind 2.300 lei. O parte din bunurile sustrase au fost recuperate şi predate părţii vătămate. De asemenea, în urma activităţilor de documentare efectuate, poliţiştii au stabilit că aceştia sunt bănuiţi şi de comiterea altor furturi”.
Astfel, Poliția Maramureș vine cu câteva sfaturi pentru evitarea furturilor din locuinţe.
Florina Meteș, purtător de cuvânt Poliția Maramureș: ”În situaţia în care sunteţi victime sau martori ale unor infracţiuni sesizaţi de îndată poliţia prin SNUAU 112. Totodată rugăm cetățenii să nu pătrundă în câmpul infracţional pentru a nu distruge probele şi dacă îi văd pe autori să reţină semnalmentele acestora. Sfătuim proprietarii de locuințe să incuie uşa chiar şi atunci când sunt acasă. Să închidă atât ușa cât și ferestrele când se pleacă de la locuință chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. În cazul în care se va lipsi de acasă pe o perioadă de mai multe zile este important să rugaţi un vecin de încredere să vă ridice corespondenţa, inclusiv revistele cu reclame. Nu lăsaţi cheia de la intrare la îndemâna hoţilor (sub preşul de la uşă, sub un ghiveci, în cutia poştală, etc.). La intrarea în bloc este important să existe interfon însă trebuie folosit în mod corespunzător, adică să nu lăsaţi persoane necunoscute să intre în scara blocului. Trebuie să vă mai precizez că o uşă solidă cu un sistem de închidere securizat, duce la descurajarea infractorilor, iar un sistem de supraveghere video de asemenea îi descurajează.”
Un alt sfat venit din partea Poliției Maramureș vizează evitarea postărilor pe reţelele de socializare a faptului că sunteţi plecaţi de acasă pentru a nu vă transforma conturile de pe reţelele de socializare în surse pentru infractori. Părinții sunt sfătuiți să își învețe copiii să nu dea relaţii nimănui despre locuinţa sau bunurile din aceasta şi să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, dar nici să spună că sunt singuri acasă atunci când cineva sună la ușă.
Atenţie cui deschideţi uşa! Este un alt semnal tras de IPJ Maramureș care vă îndeamnă să acordaţi o atenţie sporită persoanelor necunoscute care declară că fac parte din diferite instituţii sau societăţi. Acestora puteți să le solicitaţi legitimaţia de serviciu şi buletinul.
ZiarMaramures.ro