Katerina Sakellaropoulou, care a preluat preşedinţia la 13 martie, a decis să doneze jumătate din salariul său pentru următoarele două luni „din cauza circumstanţelor financiare dificile în care se află ţara” în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat transmis luni.
„Suntem cu toţii egali în faţa ameninţării sanitare. Însă pentru a o combate, fiecare trebuie să participe, după forţele proprii”, a declarat tot luni Kyriakos Mitsotakis.
El a făcut apel „la lumea politică din ţară să se poziţioneze în prim-planul solidarităţii”, cerându-le membrilor guvernului său şi majorităţii sale parlamentare de dreapta, asigurată de Noua Democraţie, să doneze jumătate din salariul lor în următoarele două luni pentru fond special destinat combaterii pandemiei.
Premierul s-a declarat „convins că şi celelalte partide” din eşichierul politic vor urma exemplul.
Da fapt, partidul de stânga de opoziţie Syriza a transmis că această contribuţie ar trebuie să fie „obligatorie, nu opţională, deoarece angajaţii care îşi pierd jumătate din salariu (…) nu au de ales”.
Syriza, partidul fostului premier Alexis Tsipras, a transmis într-un comunicat că această contribuţie ar trebuie extinsă şi la eurodeputaţi şi la posturile guvernamentale.
Grecia, care a decis de la primul deces să ia măsuri drastice împotriva coronavirusului, a ajuns până acum la 43 de morţi şi la 1.212 cazuri de COVID-19, la o populaţie de aproape 11 milioane de locuitori.
Ministerul de Finanţe a luat o serie de măsuri pentru a susţine sistemul de sănătate, companiile, salariaţii din sectorul privat şi liber profesioniştii, loviţi de izolarea generală, costul bugetar total fiind de 6,8 miliarde de euro (3,5% din PIB).
Ministrul Christos Staikouras anticipează „un prejudiciu important pe termen scurt” pentru economia greacă, încă în convalescenţă după criza inedită a datoriilor (2010-2018).
Conform previziunilor guvernamentale, Grecia riscă să revină la recesiune în 2020, care ar putea ajunge până la 3% din PIB.