- Publicitate -
Ad imageAd image

Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, de 68 de miliarde de lei

Ad imageAd image

Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente şi echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus, conform unei analize realizate de KeysFin, informează AGERPRES.

Astfel, potrivit estimărilor analiştilor KeysFin, ritmul de creştere se va dubla în acest an, iar cifra de afaceri generată de întreg lanţul de producţie şi distribuţie va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piaţa locală.

„Întreaga economie a României se resimte în urma pandemiei: potrivit estimărilor noastre scăderea anuală va fi între 5 şi 7%, fiind influenţată atât de durata stării de urgenţă cât şi de alţi factori, precum abordarea autorităţilor în privinţa celor câteva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect. Totuşi, există şi sectoare care înregistrează creşteri, acesta fiind şi cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant în ultimii 10 ani şi care în acest an va ajunge foarte probabil la un maxim istoric. Putem spune aşadar că, în 2020, industria farma, aflată în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât şi la sănătatea românilor”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.

Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor şi farmaciilor din România a înregistrat o creştere cu 9% în comparaţie cu anul 2017 şi a depăşit cu aproape 90% nivelul din 2009, însumând 56,5 miliarde de lei în 2018.

Mai mult, specialiştii KeysFin estimează că industria farma va depăşi pragul de 60 de miliarde lei în 2019, urmând ca în 2020 aceasta să atingă un nou nivel record: 68 miliarde de lei.

Totodată, conform analiştilor KeysFin, industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puţin afectate de pandemie, alături de Retailul alimentar, Sănătate şi asistenţă socială, IT&C, Agricultură (dependentă însă de condiţiile meteo), distribuitorii de energie şi gaze şi cei de apă şi salubritate.

Potrivit comunicatului, creşterea pieţei farmaceutice locale a fost însoţită şi de o evoluţie accentuată a profitabilităţii. Astfel, profitul net al companiilor din industria farmaceutică a ajuns la aproape 3 miliarde de lei în 2018, cu 20% mai mare comparativ cu anul 2017 şi cu 162% peste nivelul din 2009. Pentru 2019, analiştii KeysFin estimează depăşirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar, în ceea ce priveşte anul în curs, profitul net se va apropia de 4 miliarde de lei, potrivit aceloraşi estimări.

Un al indicator important pentru profitabilitatea industriei farma îl reprezintă şi marja netă (rezultat net/ cifra de afaceri), care s-a îmbunătăţit remarcabil în ultimii 10 ani, de la 2% în 2009, la 4,7% în 2018 (maximul perioadei analizate). De asemenea, marja EBITDA (EBITDA/ Cifra de afaceri) a înregistrat un avans de la 6% la 7,3% în aceeaşi perioadă.

Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE=Rezultat net/Capitaluri proprii), indicator care măsoară capacitatea de maximizare a profiturilor obţinute de acţionari în urma investiţiilor în industria farmaceutică, a înregistrat o creştere semnificativă, astfel că acesta a ajuns de la 10% în 2009, la 22% în 2018. Cât despre rentabilitatea activelor (ROA=Rezultat net/Active totale), aceasta a avansat de la 2,3% în 2009 la 6,6% în 2018.

De asemenea, odată cu evoluţia favorabilă a acestei pieţe şi comportamentul de plată (DPO – Datorii curente/ Cifra de afaceri *365) s-a îmbunătăţit: dacă în 2009 media era de 215 zile, în 2018 aceasta a ajuns la 162 de zile. În ceea ce priveşte perioada medie de încasare a creanţelor (DSO – Creanţe/ Cifra de afaceri *365), această valoare a coborât de la 173 de zile în 2009, la 128 de zile în 2018.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu