- Publicitate -
Ad imageAd image

Citu: Cerinta mea catre sistemul bancar a fost sa gaseasca solutii pentru amanarea, doua-trei luni, a ratelor

Ad imageAd image

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat sambata seara ca a avut discutii cu sistemul bancar si a cerut reprezentantilor acestuia sa gaseasca solutii pentru amanarea, timp de doua-trei luni, a platii ratelor, informeaza AGERPRES.

„Am vorbit vineri cu sistemul bancar. Am avut discutii informale. Si asta a fost cerinta mea catre sistemul bancar: sa gaseasca solutii pentru amanarea, doua- trei luni de zile, a ratelor. Bineinteles, aici se va face in corelare cu regulamentul Bancii Nationale. Dar sunt optimist ca aceasta solutie va fi adoptata”, a spus Citu la Digi 24.

Intrebat daca aceasta masura va fi valabila pentru toata lumea sau doar pentru cei aflati in carantina sau in izolare la domiciliu, ministrul a raspuns ca nu cunoaste detaliile, dar spera sa fie extinsa la cat mai multe persoane.

„Nu stiu detaliile, le voi vedea. Eu sper sa fie extins catre cat mai multe persoane, pentru ca nu stim exact cum va arata situatia urmatoare. Dar se va face un plan flexibil care sa poata sa fie evaluat si apoi sa poata sa fie revazut. Dar e bine ca sistemul bancar raspunde pozitiv la ceea ce am cerut vineri si sunt sigur ca vor veni cu masuri in ajutorul cetatenilor”, a afirmat Florin Citu.

Pe de alta parte, acesta a subliniat ca autoritatile s-au pregatit pentru mai multe scenarii, in contextul epidemiei de coronavirus, fiind asigurata finantarea pentru pensii, salarii, ajutoare sociale.

„Totul este deja asigurat, pentru ca am imprumutat in prima parte a anului si am facut bine ca am facut acest lucru, pentru ca deja au inceput sa creasca dobanzile peste tot in lume. Am avut un buffer record, deci din acest punct de vedere nu exista probleme. Acum pregatim masurile care targeteaza direct sectoarele din economie si aceste masuri sunt deja elaborate si vor fi aprobate in prima sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Aceste masuri vin cu bani de la buget, sunt in coordonare si corelare cu sectorul privat, sectorul bancar de exemplu, dar sunt si masuri care au la baza finantare de la Comisia Europeana. Eu cred ca in aceste conditii este nevoie de un pachet semnificativ, putem sa mergem chiar cu un pachet de finantare atat public cat si privat, care sa fie de cel putin 1% din PIB”, a explicat seful de la Finante.

El a subliniat ca se incearca ajutarea companiilor pentru a trece de aceasta perioada, doua-trei luni, si o parte din masuri vor fi de genul celei anuntate vineri, de a amana o perioada plata unor datorii catre buget, precum contributiile.Totodata, vor fi pachete si pentru IMM, pe partea de garantare, dar detaliile vor fi furnizate saptamana viitoare.

„Am vorbit la ANAF sa terminam cu popririle in aceasta perioada pe conturile persoanelor fizice, chiar si la companii, sa nu blocam activitatea nici companiilor nici persoanelor fizice”, a adaugat Citu.

Acesta a mai spus ca au avut loc discutii si cu supermarketurile pentru a se asigura ca exista stocuri de produse si, daca exista probleme, sa le ajute pe partea de importuri.

„Din ce mi s-a spus nu exista probleme”, a punctat ministrul.

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale, Florin Citu a precizat ca nu vede probleme si a subliniat ca este domeniu BNR, care stie mai bine ce se intampla acolo.

„Vom face tot posibilul sa injectam lichiditate constant in sistem din partea Ministerului de Finante, ca sa nu existe probleme la plati. Este foarte important sa se faca platile, salarii, pensii, ajutoare sociale, sa ajunga la timp la fiecare. Si, in acelasi timp, le recomandam oamenilor sa foloseasca sistemele electronice de plata pentru ca inteleg ca exista o problema la ATM-uri, se aprovizioneaza mai greu, si atunci ar fi mai bine ca toata lumea sa foloseasca sistemele electronice de plata”, a afirmat ministrul Finantelor.

El a mentionat ca, in privinta bursei, care a scazut semnificativ in ultimele zile, „nu avem ce sa facem”, dar vor fi ajutate companiile si, aratand ca exista sprijin pentru aceste companii, este posibil sa-si revina si piata de capital.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu