- Publicitate -
Ad imageAd image

Medicul Adrian Marinescu, dupa ce romanii au golit rafturile cu spirt din farmacii si supermarketuri: Spirtul nu distruge coronavirusul, este un mit

Ad imageAd image

Spirtul medicinal nu are efect biocid si nu distruge coronavirusul, este doar „un mit”, chiar daca romanii au golit, in ultima perioada, rafurile cu spirt din farmacii si supermarketuri, iar acesta este momentan de negasit, declara Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

„Spirtul medicinal sau alcoolul sanitar, cum vrem sa ii spunem, nu este eficient in cazul coronavirus din cauza ca nu are o proprietate extrem de importanta – nu este biocida, adica nu distruge virusul. Este important ca un dezinfectant care e dedicat sa aiba aceasta proprietate – sa fie biocid, adica sa distruga virusi”, a explicat medicul Adrian Marinescu, pentru HotNews.ro.

Ce dezinfectanti ar trebui sa folosim in aceasta perioada:

– Dezinfectant pe baza de alcool care sa aiba neaparat proprietatea sa fie biocid. „Pe piata exista foarte multe dezinfectante dedicate, care contin o cantitate mare de alcool”, potrivit medicului Adrian Marinescu.

– Dezinfectant care sa contina clor. „Si aici ma refer inclusiv la substantele folosite in bucatarie, mai putin clorhexidina, care nu este eficienta. Singura problema cu substantele care contin clor este ca sunt iritante, irita pielea. Clorul este foarte bun, dar trebuie sa folosim manusi, ca sa nu ne irite pielea”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu atrage atentia ca „mitul spirtului medicinal” nu este singurul care circula in aceste zile. „Mitul vitaminei C, mitul spirtului medicinal sau mitul ca daca bem tot timpul apa scapam de infectia cu virusul, pe toate trebuie sa le desfiintam”, spune medicul.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, declarase, miercuri seara, ca spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus, ci trebuie folosite substante pe baza de alcool care sunt biocide. De asemenea, substantele pe baza de clor sunt active pentru COVID-19, a precizat el.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseste la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substantele care sunt pe baza de alcool, dar sunt speciale, care sa fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune si substantele pe baza de clor, dar nu clorhexidina pentru ca s-a demostrat ca nu este activa pe coronavirus. Este lucru cert in documentele oficiale ale OMS. Cele din bucatarie care au clor sunt foarte bune, numai ca alea si ard. Atunci, trebuie avuta foarte mare grija pentru ca structura pielii mainii este foarte importanta pentru viata de zi cu zi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, miercuri, la Antena 3.

hotnews.ro

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu