Circa 4,9 milioane de persoane au „parasit” Venezuela, zguduita de la sfarsitul lui 2015 de o criza economica si politica, a anuntat Inaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului, acuzand continuarea violentelor impotriva opozitiei, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.
In cadrul unei prezentari in cadrul Consiliului drepturilor omului privind situatia din Venezuela, Michelle Bachelet a avertizat ca „actele de violenta ale fortelor de securitate si ale sustinatorilor guvernului impotriva parlamentarilor de opozitie continua”.
Inaltul Comisariat, care dispune de reprezentanti la fata locului, a documentat „agresiuni impotriva opozantilor politici, manifestantilor si jurnalistilor, fara ca fortele de securitate sa actioneze pentru a le impiedica”.
„Am mai inregistrat si raiduri asupra sediului unui partid politic, ONG-urilor si birourilor media” si de pe 5 ianuarie fortele de securitate „au facut dificil” accesul in sediul Adunarii nationale pentru deputatii opozitiei, a adaugat ea.
De altfel, a mai spus ea, „biroul continua sa primeasca acuzatii de tratamente crude, inumane sau degradante comise la sediul directiei generale a contraspionajului militar de la Caracas”.
Michelle Bachelet a denuntat, de asemenea, continuarea „detentiilor arbitrare ale liderilor sindicali” si si-a exprimat preocuparea privind proiectul de lege vizand sanctionarea organizatiilor de aparare a drepturilor omului care primesc fonduri din strainatate.
In contextul in care criza economica si politica continua in Venezuela, „4,9 milioane de persoane au parasit tara”, a indicat Inaltul Comisariat.
Liderul opozitiei Juan Guaido a fost recunoscut drept presedinte interimar al Venezuelei de Washington, precum si de o mare parte a comunitatii internationale, dupa realegerea socialistului Nicolas Maduro in 2018, in urma unui scrutin denuntat ca trucat.
Venezuela este tinta sanctiunilor economice ale administratiei presedintelui american Donald Trump pentru a-l pune pe Nicolas Maduro sub presiune, inclusiv a unui embargo asupra petrolului, principala resursa a Venezuelei.
Michelle Bachelet a criticat din nou aceste sanctiuni. „Impunerea de noi sanctiuni economice, in speciale cele care afecteaza compania aeriana Conviasa, precum si sanctiunile impotriva industriei petroliere, care reduc resursele guvernului pentru cheltuieli sociale, suscita ingrijorare” in contextul in care „2,3 milioane de persoane sufera de insecuritate alimentara grava”, potrivit ONU.
„In pofida exceptiilor stabilite pentru a permite importul de medicamente, de alimente pentru actiune umanitara, serviciile publice si populatia in general continua sa sufere din cauza impactului controlului strict introdus de sectorul financiar”, a conchis ea.