In contextul riscului de raspandire a infectiei cu Coronavirus si adoptarea masurilor stabilite prin Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta numarul 6 din 9 martie, ITM Maramures atrage atentia tuturor angajatorilor indiferent de forma de proprietate, asupra obligatiilor ce le revin in materia legislatiei muncii privind sanatatea lucratorilor.
Conform dispozitiilor Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.
Masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile in munca, se stabilesc potrivit reglementarilor legale si a activitatii de evaluare a riscurilor la locul de munca.
„In contextul actual, recomandam tuturor angajatorilor indiferent de forma de proprietate, ca impreuna cu medicul de medicina muncii sa-si revizuiasca activitatea de evaluare a riscurilor asupra mentinerii starii de sanatate a lucratorilor.
Conform prevederilor art. 27 din Codul muncii, o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical eliberat de medicul de medicina muncii, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Controlul medical este obligatoriu si periodic asa cum reiese si din dispozitiile art. 28 din Codul muncii, coroborat cu dispozitiile art. 8 din H.G. nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
In paralel cu aceste controale medicale, se recomanda si organizarea de sesiuni de informare si constientizare a lucratorilor asupra potentialelor riscuri la care se expun in timpul lucrului, masurile de preventie si modul in care trebuie sa se actioneze in momentul producerii unui eveniment.
Masurile de preventie care sunt recomandate angajatorilor pe langa cele specifice recomandate de medicul de medicina muncii sunt:
– dotarea, respectiv utilizarea echipamentului de protectie;
– dezinfectarea mainilor la intrarea in unitate acolo unde specificul activitatii o permite;
– aerisirea periodica a incaperilor prin pastrarea unei temperaturi de 18 -20 de grade;
– acolo unde activitatea presupune aglomerari umane, purtarea unei masti de protectie, etc.
Persoanele fizice si operatorii economici au obligatia de a respecta si de a pune in aplicare masurile dispuse de catre autoritatile in domeniul sanatatii publice, pentru prevenirea si limitarea raspandirii infectiilor”, a spus Dragos Nacuta, inspectorul sef al ITM Maramures.
Vlad HERMAN