- Publicitate -
Ad imageAd image

China: Exporturile au scazut semnificativ in perioada ianuarie-februarie 2020 din cauza epidemiei

Ad imageAd image

Exporturile Chinei s-au contractat semnificativ in primele doua luni din acest an, iar importurile au incetinit, din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), care a dus la masive intreruperi ale operatiunilor comerciale, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Datele sporesc temerile ca avansul celei de-a doua economii mondiale s-a injumatatit in primul trimestru din 2020, ajungand la cel mai slab ritm de crestere din 1990, in conditiile in care epidemia si masurile stricte adoptate de Guvern pentru a o tine sub control au afectat semnificativ productia fabricilor si au dus la scaderea masiva a cererii.

Exporturile au scazut in perioada ianuarie-februarie 2020 cu 17,2%, comparativ cu primele doua luni din 2019, arata datele publicate sambata de autoritatile vamale. Este cel mai semnificativ declin din februarie 2019 si vine dupa un avans de 7,9 in decembrie. Analistii se asteptau la o scadere de 14%.

Importurile au scazut cu 4% in primele doua luni din acest an, fata de perioada ianuarie-februarie 2019, in timp ce analistii se asteptau la un declin de 14%. In decembrie, importurile au crescut cu 16,5%.

In perioada ianuarie-februarie 2020, China a inregistrat un deficit comercial de 7,09 miliarde de dolari, iar analistii estimau un excedent de 24,6 miliarde de dolari.

Desi numarul noilor infectii in China este in scadere, multi analisti cred ca va dura mai mult decat se estima pana cand se vor redeschide afacerile, iar productia ar putea sa nu revina la un ritm normal pana in aprilie.

Aceste intarzieri ameninta sa aiba efecte negative mai indelungate si mai costisitoare asupra economiilor principalilor parteneri comerciali ai Chinei, multi fiind puternic dependenti de piesele si componentele produse in statul asiatic.

In perioada ianuarie-februarie 2020, excedentul comercial al Chinei pe relatia cu SUA s-a situat la 25,37 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters, fata de un excedent de 42,16 miliarde de dolari in primele doua luni din 2019.

Autoritatile de la Beijing au accelerat masurile de sprijin, oferind credite ieftine companiilor afectate de epidemie si alte facilitati. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca Executivul chinez urmeaza sa anunte noi masuri care sa atenueze impactul epidemiei asupra economiei.

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu