Avocatul Poporului (AP), Renate Weber, a declarat ca institutia s-a autosesizat in cazul fostului ministru al Sanatatii Sorina Pintea si crede ca au fost incalcate drepturile pacientilor, insa a precizat ca evaluarea si decizia in aceasta speta se vor realiza dupa ce vor fi primite raspunsurile la intrebarile adresate Politiei Capitalei, informeaza AGERPRES.
„Din ceea ce am vazut public, cred ca este vorba si de drepturile pacientilor, dar vreau sa vad exact cum anume a fost tratata toata aceasta situatie. Cred ca putem vorbi la un moment dat si de un drept la demnitate, iarasi, trebuie sa analizam contextul, de aceea va spun ca este vorba de a evalua dupa ce primim aceste raspunsuri. (…) O persoana care are o acuzatie penala si este privata de libertate, de exemplu, in arest preventiv sau chiar ulterior este condamnata si isi ispaseste pedeapsa intr-o inchisoare, persoana aceea nu pierde dreptul la demnitate pe care-l are si la exercitarea celorlalte drepturi pe care le are. Sigur, unele dintre ele sunt restrictionate, dar altele raman, ca sa nu mai vorbesc despre dreptul la viata. Niciodata o condamnare penala ca o sanctiune pentru o fapta savarsita nu trebuie sa echivaleze sau sa fie considerata ca o condamnare la moarte sau sa aiba o astfel de consecinta”, a declarat Weber, pentru AGERPRES.
Ea si-a exprimat speranta ca in cateva zile va primi raspunsul la intrebarile adresate Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti (DGPMB).
„Am facut o adresa cu astfel de solicitari, ele sunt adresate in general, sigur, am plecat de la cazul doamnei Sorina Pintea, dar sunt intrebari care vizeaza in general aspectele legate de aceste proceduri si organizare (…). Eu sper in cateva zile sa primim raspunsul, inclusiv actul normativ pe baza caruia exista procedurile acestea. Asta tot aud in spatiul public, dar noi, pana nu avem ceva oficial, doar cu interventiile televizate, nu putem sa mergem mai departe, asta aud tot timpul, ca politistii au respectat normele. Care sunt acele norme?”, a declarat Weber.
Renate Weber a precizat ca AP este interesat de felul in care persoanele private de libertate au posibilitatea sa-si exercite si celelalte drepturi pe care le au. Weber a mentionat ca printre intrebarile adresate DGPMB se numara si cele referitoare la masura in care arestul respectiv este pregatit sa faca fata cerintelor pe care le impune o anumita boala.
„Este pregatit arestul in care va fi privata de libertate o persoana pe o perioada de timp sa asigure acele conditii, astfel incat boala sa nu se agraveze? O persoana privata de libertate nu inseamna ca e o persoana care trebuie sa sufere mai mult decat e normal prin privarea de libertate”, a spus Weber.
Ea a declarat ca, pe de alta parte, AP este interesat de modalitatea si procedurile prin care se face transferul unei persoane care se afla in arest preventiv catre institutiile spitalicesti.
„Aici nu este vorba despre o lege, aici sunt acte normative de categorie interioara, sunt fie ordine de ministru, fie sunt regulamente, dar trebuie sa vedem acele acte normative si vrem sa intelegem procedurile – cum se face efectiv transferul, cand anume se apeleaza la o ambulanta, cand anume persoana respectiva e depusa chiar in incinta spitalului, adica se intra in curte la primirile la urgenta sau primirile obisnuite pe care le are un spital, sa vedem care sunt procedurile, cand anume se foloseste incatusarea si cand anume se poate renunta la incatusare”, a precizat Weber.
Renate Weber a spus ca institutia pe care o conduce este interesata de aspecte care tin de drepturile „izvorate din Legea sanatatii”.
„Ne mai intereseaza un aspect, acela care tine deja de drepturile noastre, ale tuturor, izvorate din Legea sanatatii, pentru ca orice persoana care apeleaza la un serviciu de sanatate este un pacient si beneficiaza de anumite drepturi, inclusiv confidentialitatea datelor cu privire la starea sa, investigatii si asa mai departe”, a adaugat Weber.