Campania de depunere a Cererilor Unice de Plata pentru anul 2020 demareaza luni, 2 martie, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), transmite AGERPRES.
Cererile Unice de Plata trebuie depuse de catre solicitanti la Centrele judetene/locale ale APIA si la cel al Municipiului Bucuresti, pana la data de 15 mai 2020, precizeaza sursa citata.
Pe durata campaniei, fermierii trebuie sa depuna o singura Cerere Unica de Plata, chiar daca utilizeaza suprafete de teren in diferite localitati sau judete.
Totodata, APIA informeaza fermierii ca, pe tot parcursul campaniei, le va acorda sprijinul necesar pentru parcurgerea cu succes a etapelor necesare pentru accesarea fondurilor europene.
In acest an, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic, folosind aplicatia IPA-Online, iar finalizarea si inchiderea cererii unice de plata se va face in prezenta functionarului APIA responsabil cu primirea solicitarii, dupa verificarea acesteia si a mesajelor din controlul parcelelor digitizate si corectarea eventualelor probleme semnalate de catre sistemul informatic.
Acelasi principiu se aplica si pentru fermierii si crescatorii de animale, care vor completa Cererea unica de plata – declaratie sector zootehnic, impreuna cu functionarul APIA, in aplicatia dedicata sectorului zootehnic.
Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor de plata, masurilor de dezvoltare rurala sau ajutoarelor nationale, fermierii trebuie sa depuna anual, la APIA, Cererea Unica de Plata si sa indeplineasca conditiile de eligibilitate conform legislatiei comunitare si nationale in vigoare.
In cazul Masurilor 10 si 11, fermierii trebuie sa respecte si cerintele specifice pachetelor solicitate la plata si cerintele de baza conform Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
Pentru a beneficia de subventii, solicitantii (indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice) trebuie sa prezinte documentele privind utilizarea terenului, asa cum prevede Ordinul MADR nr. 619 din 2015, cu modificari si completari.
Documentele care fac dovada ca terenul agricol se afla la dispozitia fermierului trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si sa fie valabile la data depunerii solicitarii. In acelasi timp, responsabilitatea privind legalitatea si valabilitatea documentelor apartine fermierului si/sau autoritatii care a emis/atestat aceste documente, dupa caz.
Conform prevederilor legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor de plata/masurilor de sprijin/ajutoarelor nationale tranzitorii aferente Campaniei 2020, trebuie sa respecte normele de eco-conditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea lor.
Informatii detaliate pentru accesarea fiecarei scheme de plata/masuri de sprijin, inclusiv hartile si listele cu Unitatile Administrativ-Teritoriale (UAT) eligibile pentru masurile de dezvoltare rurala, pot fi consultate la centrele judetene/locale ale APIA si pe paginile de internet: www.apia.org.ro, www.madr.ro si www.pndr.ro.