- Publicitate -
Ad imageAd image

Deputatul USR, Vlad Durus, interpelare la Ministerul Sanatatii: „Coronavirusul nu poate fi oprit doar cu hartii, avem nevoie de masuri practice”

Ad imageAd image

Confirmarea primelor cazuri de coronavirus in unele regiuni din Italia trebuie sa puna autoritatile romane in garda. Sunt zone in care locuieste o importanta comunitate de romani, foarte multi dintre ei provenind din Maramures. Unii dintre acestia vin acasa sau au intrat in contact direct cu rudele care se intorc in tara, crescand astfel riscul aparitiei unor cazuri in judet.

Eforturile autoritatilor trebuie sa se focalizeze nu doar pe stoparea raspandirii – care pare din ce in ce mai putin posibila -, ci si pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus. Deputatul USR Maramures, Vlad Emanuel Durus, a depus astazi o interpelare ministrului sanatatii, in care ii cere luarea unor masuri ferme in prevenirea unei epidemii in tara.

„Nu trebuie sa ne acoperim doar de hartii, ci avem nevoie de masuri concrete. SUA au pregatit 11 tabere de carantina langa marile aeroporturi. La noi, singura masura este completarea unui formular in care promiti sa stai acasa daca iti apar ceva simptome care pot fi asociate cu gripa. Intelegerea de catre populatie a luarii unor masuri de preventie este importanta, dar si mai importanta este reactia statului.

Rog ministerul sa inceapa o campanie masiva de informare a populatiei prin care sa descrie metodele prin care se poate reduce impactul unei posibile epidemii. Declansarea campaniei trebuie sa se faca imediat, cat timp panica nu se instaleaza in populatie. Odata cu aparitia primului caz, pe care nu ni-l dorim, campania de informare va fi tardiva si cu efect scazut. Trebuie pregatite saloane in fiecare unitate spitaliceasca din judet si chiar un laborator de testare. Maramuresul este un judet cu grad mare de risc si mi se pare inadmisibil ca un asemenea laborator sa existe zonal doar in Cluj”.

In acest moment, spalarea mainilor foarte des este masura cea mai la indemana pentru a reduce riscurile unei imbolnaviri. Batranii sunt cei mai dispusi la a contacta o forma mai severa de imbolnavire. Din pacate, multe dintre scolile din judet nu au sapun. Situatia nu difera nici macar in Baia Mare, unde preocuparea autoritatilor pentru acest aspect este aproape nula.

Biroul de presa, Cabinet parlamentar Deputat Vlad Emanuel Durus

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu