Procurorul Nita, dupa depistarea a 16 containere cu deseuri in Portul Constanta: Alte 50 de containere au fost aduse in conditii similare

Ad imageAd image

Procurorul Teodor Nita, care instrumenteaza cazul celor 16 containere cu deseuri, care in acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descarcate in Portul Constanta de pe o nava olandeza venita din Marea Britanie, a declarat vineri ca acesta ar fi unul dintre transporturile similare efectuate in ultimul timp, alte circa 50 de containere cu deseuri ajungand in tara noastra atunci cand Marea Britanie era inca in Uniunea Europeana, informeaza AGERPRES.

„Am analizat un document, care se numeste analiza de risc, efectuat de lucratorii de politie din cadrul Garzii Coasta si in conditiile in care Marea Britanie a iesit din Uniunea Europeana, acum sunt chestiuni care se vad si inainte nu se vedeau, din cauza apartenentei la blocul comunitar. Si lucratorii au facut raportul respectiv, in care procentajul de risc de a se gasi deseuri era ridicat, motiv pentru care am procedat la verificarea in teren a rezultatului acestor analize. Acesta este al cincilea transport, daca nu ma insel, in conditii similare, o sa verificam, sa vedem unde au ajuns acele alte circa 50 de containere cu deseuri. Acum, in acest transport au fost 16 containere. Pentru inceput am desfacut numai unul, am vazut ca este o problema si am descarcat de pe vapor toate celelalte, verificand continutul containerelor. Nu avea nicio legatura documentatia de insotire cu continutul containerelor”, a declarat procurorul intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, transporturile cu deseuri nu ar veni in Romania direct de la expeditor, fiind descarcate si reincarcate in alte porturi, pentru ca probabil „sa li se piarda urma”.

„Un procentaj de 60-70-80% erau deseuri curate, gunoaie si cele care mai erau cat de cat intr-o stare buna, dintre obiectele de acolo, erau tratate timp de 22 de ore cu niste substante, ceva dezinfectant, niste substante care sunt toxice si, de exemplu, acolo am vazut si bidoane de lapte pentru copii (…) Transporturile nu vin de la expeditor direct catre noi, au oprit in trei porturi. Au fost descarcate, reincarcate, poate ca sa isi piarda urma, nu stiu, e doar o presupunere, nu vreau sa fac afirmatii hazardate. Ultimul episod a fost dintr-un port din Turcia, au incarcat pe aceasta nava care a sosit in Portul Constanta”, a spus Nita.

El a mentionat ca in containere este o cantitate mica de marfa utilizabila, ce poate fi comercializata, restul fiind deseuri aduse in Romania, tara ce risca sa devina „lada de gunoi” a Europei si nu numai.

„Se poate sorta continutul, iau cele cateva procente de marfa relativ utilizabila pe care o pot comercializa, iar gunoaiele le arunca in gropile noastre de gunoi, in muntii nostri de gunoi si in felul acesta se curata tara destinatarului si se incarca de gunoi Romania. Pentru ca Romania are o mare problema, este intr-un risc major si iminent sa devina lada de gunoi a intregii Europe si nu numai”, a afirmat Teodor Nita.

Conform procurorului, pentru o tara membra a UE, operatiunile de import-export au un alt statut.

„Cand esti in afara UE, sunt operatiuni de import-export clasice. In interiorul UE, nu sunt operatiuni de export-import clasice, au alt statut juridic, au alte proceduri”, a raspuns Nita, intrebat fiind de ce inaintea Brexitului nu au fost depistate problemele similare cu containerele aduse din Marea Britanie.

Doi romani si un cetatean britanic sunt cercetati pentru importarea ilegala de deseuri in Romania, dupa ce politistii de frontiera au depistat in Portul Constanta Sud Agigea 16 containere cu deseuri, care in acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand, descarcate de pe o nava olandeza venita din Marea Britanie, a informat joi seara Garda de Coasta.

Conform sursei citate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, politistii de frontiera in cooperare cu lucratori ai Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanta, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontiera Constanta Sud Agigea si Directia de Sanatate Publica au efectuat joi controlul fizic la 16 containere descarcate de pe o nava, aflata sub pavilion Olanda, sosita din directia Marea Britanie in Portul Constanta Sud Agigea.

Importul ilegal fusese facut de o firma ce are puncte de lucru in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov.

„Astfel, s-a constatat ca, desi in documentele prezentate la autoritatea vamala figureaza ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deseuri inutilizabile. Totodata, au fost desfasurate activitati specifice de catre politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera in colaborare cu lucratori din cadrul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti la sediul si trei puncte de lucru ale societatii comerciale aflate pe raza municipiului Bucuresti si judetului Ilfov”, potrivit unui comunicat transmis de Garda de Coasta.

In cauza sunt cercetati doi cetateni romani, in varsta de 36 si, respectiv, 33 de ani, si un cetatean britanic, de 34 de ani. Politistii de frontiera efectueaza cercetari, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta investit in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunilor de export sau import de deseuri cu incalcarea dispozitiilor legale in domeniu si folosirea de acte nereale la autoritatea vamala, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu