- Publicitate -
Ad imageAd image

Belarus ameninta ca va lua petrol din oleoductul Drujba daca Rusia nu-i va livra cantitatea convenita

Ad imageAd image

Republica Belarus va incepe sa ia petrol din oleoductul Drujba daca Rusia nu o va aproviziona cu volumul de titei convenit, a declarat vineri presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, potrivit agentiei de presa Belta, preluate de Reuters, informeaza AGERPRES.

Belarus si Rusia, important exportator mondial de petrol, au esuat in a se pune de acord asupra termenilor privind livrarile de petrol pentru 2020. Fluxurile de titei rus spre vecinii sai s-au redus major incepand cu 1 ianuarie, determinand Minskul sa caute combustibil in alta parte.

Potrivit presedintelui Lukasenko, rafinariile din Belarus au primit in ianuarie 500.000 de tone de petrol din Rusia, mult mai putin decat cele 2 milioane de tone planificate.

„Daca Rusia nu va livra petrol in cantitatile necesare, vom incepe sa-l luam din oleoductul de tranzit”, a spus el.

Oleoductul Drujba, care traverseaza teritoriul belarus, livreaza in jur de 1 milion de barili de petrol rusesc in Europa, inclusiv in Polonia si Germania.

Aleksandr Lukasenko a anuntat ca Belarus poarta negocieri cu Polonia pentru a primi livrari de petrol american si saudit prin oleoductul din Gdansk.

Disputa petroliera este parte a unui conflict politic mai mare intre Moscova si Minsk cu privire la formarea unui singur stat, planuri pe care cele doua tari le-au anuntat initial in anii 1990.

Minskul a inceput sa fie tot mai ingrijorat in legatura cu o posibila fuziune cu Rusia, temandu-se ca se va pomeni in subordinea Kremlinului.

Lukasenko a declarat mai devreme vineri ca Moscova i-a sugerat Minskului un acord asupra pretului la resursele energetice in schimbul formarii unui singur stat impreuna cu Rusia.

Lukasenko a avut o intrevedere cu omologul sau Vladimir Putin saptamana trecuta, insa ei au esuat in a ajunge la un nou acord asupra livrarilor de petrol pentru 2020.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu