Colegiul Tehnic ”George Baritiu” din Baia Mare este prima institutie de invatamant din judetul Maramures care a accesat fonduri de la Uniunea Europeana prin intermediul programului Erasmus+, pentru formarea internationala a sase cadre didactice de discipline tehnologice din scoala, printr-o mobilitate desfasurata in cadrul proiectului ”Experiente profesionale si interculturale europene prin Erasmus+”, aprobat cu nr. 2019-1-RO01-KA102-061974.
Participantii la mobilitate au parcurs 40 de ore de formare, care s-au desfasurat in perioada 13 ianuarie 2020-17 ianuarie 2020, la Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomunicações, e Tecnologias de Informação (CINEL), Lisabona, Portugalia.
Programul de lucru, realizat sub indrumarea formatorilor de la CINEL, a inclus prezentarea unor metode moderne de predare, activitati de tip job shadowing, urmate de analize/dezbateri, mese rotunde si work shop-uri. Participantii au avut ocazia sa observe modele de buna practica legate de folosirea mijloacelor TIC la disciplinele din domeniul VET, de aplicare a metodelor de predare alternative celor traditionale, precum simularea, experimentul, exercitiul practic sau rezolvarea de probleme in activitatile de invatare si au analizat valentele formative ale acestora in dezvoltarea competentelor profesionale si digitale ale elevilor.
Pe parcursul activitatilor de formare, profesorii de la Colegiul Tehnic ”George Baritiu” au colaborat foarte bine in echipa cu formatorii de la CINEL, ”au facut schimburi de idei si de experiente profesionale proprii, privind modalitati eficiente de abordare a continuturilor specifice domeniului Electronica automatizari, astfel incat elevii sa progreseze in invatarea meseriei si sa devina interesati de obtinerea performantei in pregatirea profesionala”, dupa cum a precizat prof. Markovits Mihaela, responsabilul proiectului.
Toti participantii au finalizat cu succes stagiul international de formare si au dobandit cunostinte, abilitati si competente pentru a realiza in viitor un demers didactic modern la disciplinele din domeniul VET, adaptat nevoilor de dezvoltare profesionala si personala ale elevilor, pentru o mai buna insertie pe piata muncii a acestora la absolvirea scolii.
In mobilitate, participantii si-au dezvoltat competentele de comunicare in limba engleza, au avut ocazia sa se cunoasca mai bine si au trait momente de neuitat, prin vizitele si excursiile pe care le-au facut in Lisabona si imprejurimi, la obiective de interes pentru istoria si cultura poporului portughez.
Prezent in mobilitate, ca monitor al activitatilor desfasurate de profesorii de discipline VET in cadrul proiectului, prof. Pop Vasile Gratian, directorul Colegiului Tehnic ”George Baritiu” a apreciat rezultatele obtinute de participanti in stagiul de formare internationala de la CINEL.
Prof. Pop Vasile Gratian, directorul Colegiului Tehnic ”George Baritiu”: ”Toate cunostintele dobandite la CINEL vor fi folosite in scoala pentru implementarea bunelor practici in predarea-invatarea disciplinelor tehnologice, pentru a creste absorbtia pe piata muncii a viitorilor absolventi si sansele de dezvoltare in cariera ale acestora”.
ZiarMaramures.ro