- Publicitate -
Ad imageAd image

Oscar 2020 – Filmul ”Parasite” a fost marele invingator, intr-o gala marcata de numeroase premiere

Ad imageAd image

Filmul sud-coreean „Parasite” a facut istorie la cea de-a 92-a gala de decernare a premiilor Oscar, dupa ce a castigat patru trofee si a devenit prima productie realizata intr-o limba straina care s-a impus la categoria regina a distinctiilor decernate de Academia de film americana – cel mai bun film -, informeaza revista Variety, transmite AGERPRES.

Reusita de la gala Oscar incununeaza un parcurs extraordinar pe care l-a avut in sezonul hollywoodian acest lungmetraj sud-coreean, considerat o metafora despre clivajul social dintre saraci si bogati in societatea moderna. In pofida barierelor de limba, filmul „Parasite”, premiat cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes in 2019, a fost apreciat atat de spectatori, devenind un succes de box-office, cat si de criticii de specialitate.

Cu toate acestea, putini se asteptau la aceasta victorie repurtata la categoria „cel mai bun film”. Inaintea galei de duminica seara, lungmetrajul „1917”, regizat de Sam Mendes, un film epic, indraznet si ambitios despre Primul Razboi Mondial, era considerat marele favorit pentru castigarea Oscarului la categoria cel mai bun film, dupa victoriile obtinute la Globurile de Aur, Producers Guild Awards si Directors Guild Awards. In final, „1917” a castigat trei premii Oscar, impunandu-se insa in categorii tehnice – cea mai buna imagine, cel mai bun mixaj de sunet si cele mai bune efecte vizuale.

Cineastul Bong Joon-ho, creatorul filmului „Parasite”, a castigat si premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, impunandu-se in fata marelui favorit, Sam Mendes. Filmul sud-coreean s-a mai impus la categoriile „cel mai bun lungmetraj international” si „cel mai bun scenariu original”.

Joaquin Phoenix, protagonistul filmului „Joker”, a fost desemnat cel mai bun actor in rol principal datorita interpretarii unui artist aspirant care devine criminal in serie. Acesta a fost primul Oscar castigat de starul american dupa trei nominalizari. Renee Zellweger a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal gratie transformarii sale cameleonice din filmul „Judy”, in care a interpretat-o pe legendara Judy Garland. Actrita americana mai are in palmares un Oscar pentru rolul secundar din filmul „Cold Mountain”.

Brad Pitt a castigat la randul sau primul Oscar din cariera pentru interpretare, cu rolul unui cascador in filmul „Once Upon a Time… in Hollywood”, in timp ce Laura Dern a obtinut si ea primul sau Oscar, ce i-a fost atribuit pentru rolul secundar din drama „Marriage Story”, in care interpreteaza o avocata specializata in divorturi. Brad Pitt mai are in palmares un premiu Oscar, insa a obtinut acel trofeu in calitate de producator al filmului „12 Years a Slave”.

Taika Waititi a devenit primul cineast maori care a castigat un premiu Oscar, impunandu-se la categoria „cel mai bun scenariu adaptat” cu filmul „Jojo Rabbit”, pe care l-a si regizat.

Gala de duminica seara a marcat si alte premiere. Astfel, Hildur Gudnadottir a devenit cea de-a patra femeie si totodata prima dupa o pauza de 23 de ani care a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna coloana sonora (pentru filmul „Joker”), iar primul film realizat de casa de productie a sotilor Obama, „American Factory”, achizitionat de Netflix, s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj documentar”.

Alte trei filme au castigat cate doua premii: „Joker” s-a impus la categoriile „cel mai bun actor in rol principal” (Joaquin Phoenix) si „cea mai buna coloana sonora”, „Once Upon a Time… in Hollywood” a obtinut doua statuete pentru rol masculin secundar (Brad Pitt) si scenografie, iar „Ford v Ferrari” a triumfat la categoriile „cel mai bun montaj” si „cel mai bun montaj de sunet”.

„Toystory 4” a castigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj de animatie, in timp ce Elton John a obtinut al doilea Oscar din cariera cu single-ul „I’m Gonna Love Me Again”, desemnat castigator la categoria „cel mai bun cantec original” si extras de pe coloana sonora a filmului „Rocketman”. Starul britanic a castigat primul sau Oscar in 1995 cu in cantec din filmul „The Lion King”.

De altfel, gala Oscar 2020 a fost marcata de mai multe momente muzicale. Show-ul a inceput cu Janelle Monae si Billy Porter, care au cantat piesele „A Beautiful Day in the Neighborhood” si „Come Alive”, ale caror versuri au fost adaptate pentru a-i omagia pe artistii nominalizati in aceasta gala. Janelle Monae si-a presarat interpretarea cu referiri la absenta diversitatii din randul artistilor nominalizati la categoriile de interpretare, cu laude la adresa femeilor care au regizat filme fenomenale dar care nu au fost nominalizate si cu mentiunea ca este mandra de faptul ca este „o artista queer de culoare care spune povesti”.

Dupa acest debut muzical, Steve Martin si Chris Rock, doi fosti prezentatori principali ai galelor Oscar, au sustinut in fata spectatorilor o versiune aproximativa a clasicului monolog din debutul acestui show, in care au glumit pe seama controverselor electorale din Iowa si a divortului lui Jeff Bezos, CEO-ul companiei Amazon.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu